Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Το Κολυμπάριο "έλεος" ενώνει πλέον επίσημα τις "Εκκλησίες" μας!

 Πάπας προς Φανάρι:

Το έλεος του Θεού ενώνει τις Εκκλησίες μας

-Τέρμα στις αντιπαλότητες και την μνησικακία


ecd7c46c6d0bd065a99f4824a8d6bb8d_L.jpg
                                                                        
        Του Μανώλη Κείου
        Και τώρα άντε να τον μαζέψει κανείς...
        Μετά την Πανορθόδοξη (που μόνο Πανορθόδοξη δεν ήταν) και την αποδεδειγμένη κρίση στους κόλπους της Ορθοδοξίας ο Πάπας ξεσαλώνει και απροκάλυπτα μιλάει για ένωση. "Το έλεος του Θεού είναι ο δεσμός που ενώνει τις Εκκλησίες, καρπός του Αγίου Πνεύματος που παράγει την κοινωνία, αλλά ποτέ την ομοιομορφία". Αυτό ήταν στο επίκεντρο του μηνύματος του Πάπα Φραγκίσκου προς την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου που βρέθηκε στη Ρώμη για την εορτή των Αποστόλων Πέτρου & Παύλου. Σε ένα μήνυμα πάντως που για πρώτη φορά ο Πάπας απέφυγε να χαρακτηρίσει "αδερφό" τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
              
        Ο Πάπας σημείωσε ακόμη ότι από τους πρώτες αιώνες υπήρξαν πολλές διαφορές μεταξύ των Εκκλησιών της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών πρακτικών, της εκκλησιαστικής πειθαρχίας, αλλά και σχετικά "με τον τρόπο αποκάλυψης της αλήθειας".
        "Αναγνωρίζοντας ότι η εμπειρία του ελέουςτου Θεού είναι ο δεσμός που μας ενώνει σημαίνει ότι θα πρέπει όλο και περισσότερο να κάνουμε το έλεος κριτήριο και μέτρο της σχέσης μας. Εάν, ως Καθολικοί και Ορθοδόξοι, θέλουμε να διακηρύξουμε μαζί τα θαύματα του ελέους του Θεού σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να τρέφουμε αισθήματα και συμπεριφορές αντιπαλότητας, δυσπιστία και μνησικακία. Το θείο έλεος, μας ελευθερώνει από το βάρος συγκρούσεων του παρελθόντος και μας επιτρέπει να είμαστε ανοικτοί για το μέλλον στο οποίο το Πνεύμα μας καθοδηγεί" τόνισε.
        "Μια συμβολή στο να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να επαναφέρουμε την ενότητα που μοιραστήκαμε την πρώτη χιλιετία - μια ενότητα που δεν ήταν ποτέ ομοιομορφη αλλά πάντα μια κοινωνία με σεβασμό στις νόμιμες διαφορές - παρέχεται από το θεολογικό διάλογο " είπε ο Πάπας Φραγκίσκος και συμπλήρωσε πως "Σε αυτό το πλαίσιο, χαίρομαι που τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Μικτή Διεθνή Επιτροπή του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας θα συναντηθούμε και πάλι". Επιπροσθέτως ζήτησε από τον Μητροπολίτη Βοστώνης που ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας να μεταφέρει τις θερμές ευχαριστίες του στον Γέροντα Περγάμου.
        Επιπλέον έκανε και αναφορά στην "ισχυρή πνευματική και ανθρώπινη εγγύτητα" που βίωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο ελληνικό νησί της Λέσβου συνοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου  και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου. Ειδικά για το προσφυγικό ανέφερε ότι ενθαρρύνει κάθε μορφή συνεργασίας μεταξύ Ρ/Καθολικών και Ορθοδόξων σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που αφορούν την ανθρωπότητα που υποφέρει.
Τέλος μιλώντας και τα αποτελέσματα της Συνόδου της Κρήτης επισήμανε: "Μαζί με πολλούς από τους καθολικούς αδελφούς και τις αδελφές μας και τους άλλους χριστιανούς,προσευχηθήκαμε για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση του Συνόδου. [...] Είθε το Άγιο Πνεύμα να φέρει από την εκδήλωση αυτή άφθονους καρπούς για το καλό της Εκκλησίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.