Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Ο Οικουμενισμός του πράσινου Πατριάρχη!



Μητροπολίτης Αυστρίας:

''Πρώτη φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράφει μια τέτοια συμφωνία''
ΑΠΕ - ΜΠΕ 




Την «ιστορικότητα» της Συμφωνίας που υπέγραψαν χθες στη Βουδαπέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, επισημαίνει ο Μητροπολίτης Αυστρίας - Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, σε σημερινές δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη.

Όπως τονίζει ο κ. Αρσένιος, είναι η πρώτη φορά που ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράφει μια τέτοια συμφωνία με αρχηγό κυβέρνησης μιας χώρας, κάτι που συνήθως γίνεται με τον αρμόδιο υπουργό.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, προσθέτει, πρόκειται για μια υψίστης σημασίας συμφωνία για τη συνεργασία και τις σχέσεις ανάμεσα στο ουγγρικό κράτος και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάτι που επισημάνθηκε κατά την υπογραφή και από τις δύο πλευρές.
Ιδιαίτερα τονίσθηκαν οι δεσμοί του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ουγγαρίας, ήδη από την εποχή κατά την οποία απόγονοι του Βυζαντινού Οίκου νυμφεύονταν πριγκίπισσες και βασιλείς του ουγγρικού θρόνου.
Ή, ακόμη από την αποστολή του Αγίου Ιεροθέου για τον εκχριστιανισμό των Ούγγρων, μέχρι τη σημερινή σημαντική παρουσία της Εξαρχίας του Πατριαρχείου στην Ουγγαρία, με τη συμφωνία να συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη αυτών των σχέσεων και δεσμών.
Όπως επισημάνθηκε κατά την υπογραφή, η συμφωνία αποτελεί αποτέλεσμα μακράς προετοιμασίας και διετούς συνεργασίας και συνομιλιών ανάμεσα στην αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην οποία συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο Μητροπολίτης Αρσένιος, όπως επίσης ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος και στην αντιπροσωπεία της ουγγρικής κυβέρνησης στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρός της, ο υπουργός Παιδείας και ο υφυπουργός Θρησκευμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.