Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Επιστολή διαμαρτυρίας του οσιολογιοτάτου καθηγουμένου Παλαμά Καλλιπετρίτη Προς την 4Ε



να-ἕνα τὰ ὀχυρὰ τῆς Ὀρθοδοξίας πέφτουν στὰ χέρια τῶν Οἰκουμενιστῶν. Πρὶν λίγες μέρες γράψαμε ὅτι ὁ τηλεοπτικὸς σταθμὸς 4Ε λογόκρινε σκανδαλωδῶς καὶ ἀνεντίμως τμήματα ὁμιλίας τοῦ Ἀρχιμανδρίτη Παλαμᾶ Καλλιπετρίτη, ποὺ ἀναφέρονταν στὸν αἱρετικὸ Πάπα. Σήμερα δημοσιεύουμε τὴν διαμαρτυρία ποὺ ἀπέστειλε πρὸς τὸν 4Ε ὁ ὁμιλητὴς καὶ Καθηγούμενος τῆς Ἱ. Μονῆς.




ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
ΘΕΟΤΟΚΟΥ  ΚΑΛΛΙΠΕΤΡΑΣ
Ράχη Βεροίας Τ.Θ.  4 – Τ.Κ. 59100
τηλ. 6977246785

                                                 Ιερά Μονή, 28η Μαρτίου 2014

Προς: Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός 4Ε
Ελευθερίας 15,  Αμπελόκηποι
             56123, Θεσσαλονίκη
Αξιότιμες υπεύθυνες του Ρ/Τ σταθμού 4Ε,
Μεταξύ του Σταθμού σας, της Ι. Μονής Καλλίπετρας και εμού προσωπικώς έχουν παρέλθει πολλά έτη συνεργασίας. Γνωρίζετε τον απόλυτο σεβασμό μας στην προσφορά σας στο χώρο της Ορθοδοξίας. Εκτιμούμε και σεβόμαστε τον κόπο της αφιέρωσης και αγνότητας που ασκείστε, διαβιούσες σ΄ ένα φροντιστήριο ψυχών αξιοζήλευτο.
Εντούτοις, στην επιστολή μας αυτή, σας καταθέτουμε την βαθύτατη θλίψη μας και τον σκανδαλισμό μας για την λογοκρισία της ομιλίας μας στην εκδήλωση «Διπλός Ευαγγελισμός» (25/3/2014, Βέροια, Παύλειο Πολιτ. Ίδρυμα, ώρα 20:00), την οποία, κατόπιν εντολής της Ι. Μητροπόλεως Βεροίας, εκφώνησα. Στη μαγνητοσκοπημένη εκδήλωση που μεταδόθηκε (27/3/2014, ώρα 21:00) έχουν διαγραφεί μόνον  3 παράγραφοι της ομιλίας μου: μία εκ του ανεπανάληπτου βυζαντινολόγου Στήβεν Ράνσιμαν και δύο από τα απομνημονεύματα του ενδόξου στρατηγού Μακρυγιάννη. Τα εν λόγω χωρία αποδίδουν τις πτώσεις του Ορθοδόξου Έθνους μας στην προδοσία της Πίστης και είναι απολύτως σύμφωνα μετά αρίστων Θεολόγων όπως του Αρχιμ. Αθανασίου Μυτιλιναίου, πρωτ. Γεωργίου Μεταληνού, πρωτ. Θεοδώρου Ζήση, πρωτ. Ιωάννου Ρωμανίδη, Αγιορειτών Πατέρων και πλήθους άλλων.
Εάν οι θέσεις που μετέφερα στην ομιλία μου δε σας βρίσκουν σύμφωνες, δεοντολογικά θα έπρεπε να μην τις μεταδώσετε καθόλου, παρά να κατασκευαστεί μια ομιλία παραποιημένη. Ουδέποτε επιθύμησα ή ζήτησα από συνεργάτιδά σας κάτι τέτοιο.
Άλλωστε η εκδήλωση μεταδόθηκε απ’ ευθείας από το Ραδιοφωνικό σταθμό της Μητροπόλεως Βεροίας αλλά και την παρακολούθησε ζωντανά πλήθος κόσμου. Θεωρήθηκε επιτυχημένη ομιλία διότι δεχτήκαμε πολλά συγχαρητήρια. Μας ζήτησαν άδεια δημοσίευσης σε διαδικτυακούς χώρους. Και όσοι την παρακολούθησαν με προσοχή έλαβαν μεγίστη απογοήτευση όταν κατά την αναμετάδοση του καναλιού σας είχαν αφαιρεθεί οι επισημάνσεις που θίγουν τους αιρετικούς μόνον!
Ειλικρινώς πολύς κόσμος επικοινώνησε μαζί μου και εξέφρασε το παράπονο του: «Γιατί; Τι έχει να φοβηθεί ένας όμιλος παρθένων που άφησαν τα πάντα για τον Χριστό; Πού είναι η αγωνιστική διάθεση (που μας ενέπνεε όλους), του σεβαστού οσίου γέροντός σας π. Θεοφίλου;» Εμείς μέχρι χθες δε μπορούσαμε να αμφιβάλουμε ότι αγωνιάτε για την Αλήθεια, για τη μετάδοση του Αληθινού Θείου Λόγου και σεβόμασταν όλη την προσπάθεια και το μόχθο σας. Μα τι βάσκανος λογισμός ενόχλησε κάποια αδελφή και παραποίησε την ομιλία (έτσι ώστε να αποκρυβούν τα προς παραδειγματισμό και σωτηρία), τη στιγμή που ο ίδιος λάβαινα την ευθύνη των λεγομένων μου και το όνομά μου εμφανίζονταν στην οθόνη;
Θεωρώ ότι ήταν μια πραγματικά μέλαινα σελίδα στον επαγγελματισμό της τηλεψίας, μια μέθοδος που χρησιμοποιείται κατά κόρον μόνον στα ολοκληρωτικά καθεστώτα, απαράδεκτη για την ελευθερία του χριστιανισμού. Ατυχές δείγμα! Εύχομαι το τελευταίο σφάλμα, αν και φημολογούνται κι άλλες παρόμοιες ενέργειες όπως σε περίπτωση Μητροπολίτου καθηγητού Πανεπιστημίου και εγκρίτου Θεολόγου…
Ταπεινώς και φιλαδέλφως προτρέπομε την αγάπη σας, ο τόσος αγώνας σας να μην αμαυρώνεται από τέτοιες προσπάθειες που προφανώς δε θα βρίσκουν όλη την αδελφότητα σύμφωνη! Από τούδε και στο εξής θα χαιρόμαστε να σας παρακολουθούμε στα ύψη των αρετών σας και της πνευματικής καθαρότητας σας, της παρρησίας και της υγιούς αγωνιστικότητας!

 Επί τούτοις, ευχόμαστε ευλογημένο Μεγαλοβδόμαδο
και συνπανηγυρισμό μετά του Αναστάντος
εν τη ημέρα τη λαμπροφόρω του Κυρίου!
 Αρχιμ. Παλαμάς,
Ηγούμενος Ιεράς Μονής Θεοτόκου Καλλίπετρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.