Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Όταν ο ιερέας ψυχανεμίζεται ότι το παιδί δεν θέλει να βαφτιστεί...

Για γέλια και για κλάματα!


Όταν ο ιερέας ψυχανεμίζεται

ότι το παιδί δεν θέλει να βαφτιστεί...(β)

Κυκλοφορεί ένα βίντεο με τίτλο: ιερέας ρωτά τρίχρονο παιδί αν θέλει να βαπτιστεί και δεν προχωρά στην βάπτιση. Είναι ένα video πού μας δείχνει προφανώς ένα παιδάκι φοβισμένο, πού ο φυσικός του φόβος ερμηνεύτηκε σαν συνειδητή άρνηση από τον ιερέα εντελώς καταχρηστικά και αυθαίρετα. Δεν τον γνωρίζω τον παπά, αλλά ούτε έχει σημασία.
Κάποια στιγμή επιτέλους πρέπει να αποκτήσουμε θεολογική παιδεία και εκκλησιαστικό ήθος. Τα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικά ορθού πού έχουν άριστη εφαρμογή στα κοινωνικά πράγματα δεν έχουν εφαρμογή η συμβατότητα σε μια αρχαία πρακτική όπως ο νηπιοβαπτισμός ή σε κάτι τόσο μοναδικό όσο η εκκλησιαστική εμπειρία.
 Βάπτιση σημαίνει αναγέννηση. Αν νομίζουμε πώς είναι μια απλή μύηση σε ένα κλαμπ όπου τα διακυβευόμενα ειναι η συναίνεση λες και πρόκειται για εγγραφή σε κάποιο σωματειο, μάλλον είμαστε σε λάθος θεση. 
Επιτέλους απομοντερνοποίηση,αποπροτεσταντοποίηση, απενοχοποίηση της Εκκλησίας. Δεν είναι δυνατόν να συμπορευόμαστε με τις προλήψεις και τις εφαρμογες του κόσμου. Με την ίδια λογική υπάρχουν αιτήματα φεμινιστικού ρόλου για την ιερωσύνη των γυναικών και άλλα που προσπαθούν να κάνουν την εκκλησιαστική υπαρξη εξάρτημα του κόσμου.Αν η εκκλησια ξεφύγει από το σκάνδαλο της μοναδικότητας της χάνει την αξία της. Αυτά βέβαια είναι ψιλά γραμματα. Εμείς είμαστε μοντέρνοι δεν τα καταλαβαίνουμε. Τα πειράματα σας οχι στην Εκκλησία. Η Εκκλησία διαμορφώνει δεν διαμορφώνεται.Κάποτε έκανα μια προσωπική έρευνα για την κατανόηση της λειτουργικής γλώσσας και βρήκα το εξης καταπληκτικό και φοβερό: Την σχέση των νηπίων με το θείο.Λοιπον αυτό που η ψυχολογία ονομάζει συναισθηματική νοημοσύνη το βρήκα στους πατερες. Τα νήπια έχουν επίπεδο συνείδησης και συνειδητότητας από την κοιλιά της μάνας τους. Ενω δεν μπορούν να εκφράσουν ρασιοναλιστικά και ορθολογικά κάτι το συνειδητό και κατασταλαγμένο, βιώνουν την πραγματικότητα στην ουσια της! Μυστήριο ο άνθρωπος. Δεν μπορείς να το στερήσεις αυτό εφ οσον υπαρχει κάτι τόσο βαθύ. Προσεξτε πώς ένα παιδί με μηδενική θρησκευτική παιδεία και παραστάσεις έχει φυσικές ροπές προς το ιερό και το θείο. Εμείς πάμε όλα να τα εξορθολογίσουμε.Νομίζω πώς είναι σταυρός να είσαι ορθόδοξος ιερέας. Κάθε μέρα δίνεις εξετάσεις και κάθε ώρα κρίνεσαι...
 
π. Παντελεήμων Κρούσκος

1 σχόλιο:

  1. Εχουμε αγίους αυτής της ηλικίας . Πόσο ετών η Θεοτόκος πάει στον Ναό ?
    Οταν επαινούμε τη στάση τους αναγνωρίζουμε οτι και σε αυτή την ηλικία κάποια παιδιά έχουν την ωριμότητα να διαθέτουν τον εαυτό τους στον Ιησού ή όχι .
    Η ωριμότητα συνεκτιμάται με την ηλικία απο τον αρμόδιο και αρμόδιος είναι ο βαπτίζων Ιερέας .
    Και αυτόν τον αρμόδιο Ιερέα ΜΟΝΟΣ αρμόδιος να τον κρίνει ο επίσκοπος του και κανένας άλλος.
    Πάντως ο Κύριος είπε Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν. (Μάρκ. η 34-θ 1) και ουδείς βαπτίζεται οταν ο ίδιος δεν συναινεί με το στανιό .Εάν στην συνείδηση του Ιερέα το παιδί παρά το μικρό της ηλικίας είχε την ωριμότητα να κρίνει και δεν το βάπτισε και οι γονείς διαφωνούν ας αποταθούν στον επίσκοπο .
    Να εξετάσει το παιδί να ξαναδεί την περίπτωση .
    Δεν είναι η γνώμη των πολλών αλλά των αρμοδίων που επιλύει το πρόβλημα .
    Αλλά να πούμε και το άλλο .
    Και ποιος μου λέει εμένα οτι το αγνό παιδάκι δεν αξιώθηκε να δεί τον βαπτίζοντα ρασοφόρο με την πραγματική πνευματική του μορφή , σαν διάβολο δηλαδή αφού μνημονεύει Βαρθολομαίο, και αρνήθηκε ?


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.