Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Εβδομάδα οικουμενιστικών συμπροσευχών και στο... Δουβλίνο!

Εβδομάδα οικουμενιστικών συμπροσευχών για την Χριστιανική Ενότητα

(18-25 Ιανουαρίου 2015) 



ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ ΟΙ «ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ»

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΑΚΟΗ
–ΩΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑ ΜΕΛΗ– ΣΤΟ Π.Σ.Ε.
ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΠΟΥ ΤΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ!


Ελληνορθόδοξη ενορία στο Δουβλίνο

Τοῦ συνεργάτη μας Persea

Δεν πέρασε πολύς καιρός απο την προηγούμενη ανάρτησή μας όπου περιγράφαμε το πως η Ελληνορθόδοξη ενορία του Ευαγγελισμού στο Δουβλίνο (εδώ)
, υπαγόμενη στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μ. Βρεττανίας (εδώ) κάτω από τον Αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο, προσκάλεσε τον Αγγλικανό αρχιεπίσκοπο του Δουβλίνου να παρευρεθεί στην κυριακάτικη Θ. Λειτουργία.
Ἀρχιεπ. Γρηγόριος
Προέτρεψε μάλιστα το εκκλησίασμα να συνομιλήσει και να γνωρισθεί μαζί του, και τα «όργανα», όπως είχαμε πει χαρακτηριστικά, άρχισαν να παίζουν πιο σκοτεινούς ρυθμούς μπαρόκ μουσικής.
Με το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της 12ης Ιανουαρίου (συνημμένο) η ενοριακή επιτροπή (Secretarial team of the Parish Council) ενημερώνει τους αποδέκτες της επικοινωνίας της για την Εβδομάδα Οικουμενιστικής Συμπροσευχής που θα διεξαχθεί από 18-25 Ιανουαρίου στο Δουβλίνο με διοργανωτή το Οικουμενιστικό Συμβούλιο Εκκλησιών Δουβλίνου. Αξιοσημείωτο αλλά και αναμενόμενο είναι το ότι στο ηλεκτρονικό μήνυμα που απεστάλη αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Η πρωτοβουλία της εβδομάδας προσευχής για Χριστιανική Ενότητα ξεκίνησε με τη συνεργασία της Θεολογικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (Faith and Order Commission of the World Council of Churches-WCC), στην οποία οι Ορθόδοξοι μετέχουμε ως μέλη, και του Ποντίφικου Συμβουλίου για την προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας (Pontifical Council for Promoting Christian Unity)».
Δηλαδή διάβαζε αγαπητέ αναγνώστη παπικός δάκτυλος! Καθόλου παράξενο για την Ιρλανδία όπου η παπική «εκκλησία» (παρασυναγωγή) είναι πανίσχυρη και ουσιαστικά κατευθύνει και ρυθμίζει τα πάντα στην κοινωνία και στην πολιτική του κράτους. Η ίδια ανέχεται και κατά περίπτωση βοηθάει τις διάφορες προτεσταντικές παρασυναγωγές των Αγγλικανών («εκκλησία της Ιρλανδίας»), των Μεθοδιστών, Πρεσβυτεριανών, Πεντηκοστιανών, Ευαγγελικών κλπ., που υπάρχουν επίσης στην χώρα αυτή. Μάλιστα τώρα μετά τις αγαπολογίες του κ. Αρχοντώνη με τον πάπα Φραγκίσκο η αρωγή των παπικών προς κάθε προτεσταντική παρασυναγωγή άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο φανερή και αυξανόμενη («η μαμά εκκλησία φροντίζει για τα παραστρατημένα παιδιά της»).
Ο πίνακας παρακάτω αναφέρει όλες τις «εκκλησίες»–παρασυναγωγές οι οποίες συμμετέχουν στην Εβδομάδα Οικουμενιστικής Προσευχής! Και με θλίψη παρατηρούμε, παρ’ όλο που στην πρώτη αυτή επίσημη εμφάνιση του θηρίου στην Ιρλανδία δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελληνορθόδοξη ενορία, ότι ο εν λόγω πίνακας ετοιμάστηκε από κάποια «δύστυχη» κ. Πεκρίδου!
Και βέβαια σήμερα «διαχριστιανική» συμπροσευχή, αύριο διαθρησκειακή «συμπροσευχή», και έπεται το...σφράγισμα του θηρίου!

Dear Parishioners and friends at the end of this message you will find information regarding
the week of prayer 18-25 January.
Regards
The Secretarial Team of the Parish Counsil
Greek Orthodox Community of Annunciation
46 Arbour Hill, Dublin 7
IRELAND


Αγαπητοί Ενορίτες και φίλοι,
Με την ευκαιρία της αποστολής των συνημμένων ενημερωτικών φυλλαδίων για την εβδομάδα προσευχής για Χριστιανική Ενότητα που ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα, παραθέτουμε παρακάτω λίγες πληροφορίες προς ενημέρωσή σας (το κείμενο ετοιμάστηκε από την αγαπητή κα Αικατερίνη Πεκρίδου).
"Η πρωτοβουλία της εβδομάδας προσευχής για Χριστιανική Ενότητα ξεκίνησε με τη συνεργασία της Θεολογικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (Faith and Order Commission of the World Council of Churches-WCC), στην οποία οι Ορθόδοξοι μετέχουμε ως μέλη, και του Ποντίφικου Συμβουλίου για την προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας (Pontifical Council for Promoting Christian Unity).
Την οργάνωση της εβδομάδας προσευχής αναλαμβάνει εναλλάξ κάθε χρόνο το κάθε σώμα αλλά το υλικό της προσευχής ετοιμάζεται από κοινού.
Κάθε χρόνο το θέμα επιλέγεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των Εκκλησιών ανά τον κόσμο, και οι ευχές, οι ύμνοι και όλο το πνεύμα της προσευχής επικεντρώνονται σε αυτό.
Φέτος το θέμα είναι εμπνευσμένο από τη Βραζιλία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες και οι Εκκλησίες εκεί.
Το υλικό-προσευχή αποστέλλεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο με την προτροπή οι Εκκλησίες να το χρησιμοποιήσουν την περίοδο 18-25 Ιανουαρίου οργανώνοντας κοινές προσευχές που στόχο έχουν να τονίσουν την σημασία της ενότητας των Χριστιανών στο σύγχρονο κόσμο που υποφέρει από χιλιάδες προβλήματα, και την μαρτυρία του Χριστού από κοινού εν μέσω της δυστυχίας του κόσμου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.