Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αντιοχείας για την διακοπή κοινωνίας

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης
Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας πριν από λίγο, η οποία συνεδριάζε υπό την προεδρία του Πατριάρχη Ιωάννη στον Μπαλαμάντ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας, αποφάσισε να διακόψει την κοινωνία με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για το θέμα της Επισκοπής του Κατάρ.
Οι συνομιλίες δεν οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα της ενότητας των δύο Εκκλησιών, καθώς ούτε η παρέμβαση άλλων Εκκλησιών απεσόβησε τα χειρότερα.
"Η Εκκλησία της Αντιόχειας εξάντλησε κάθε περιθώριο για επίλυση του ζητήματος με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, γι΄αυτό και τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου αποφάσισαν να διακόψουν την εκκλησιαστική κοινωνία με τα Ιεροσόλυμα μέχρι νεωτέρας", αναφέρει μεταξύ άλλων η Ιερά Σύνοδος της Αντιόχειας.
Τέλος πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι το Πατριαρχείο Αντιοχείας, έχει ήδη ενημερώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες για την εν λόγω απόφαση.
ΠΗΓΗ ''ΡΟΜΦΑΙΑ.GR''
Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr δημοσιεύει την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αντιοχείας, για την διακοπή κοινωνίας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου ειναι μετάφραση από τα αραβικά:
Επει από του χρόνου καθ’ ο το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων εισεπήδησεν εις την γεωγραφικήν και
κανονικήν δικαιοδοσίαν του Πατριαρχείου Αντιοχείας, με την ίδρυσιν ιδίας Επαρχίας εις το Κατάρ και την χειροτονίαν «Αρχιεπισκόπου Κατάρ», η Εκκλησία της Μεγάλης Αντιοχείας εδεσμεύθη όπως εργασθή επί σκοπώ της ειρηνικής επιλύσεως του προβλήματος, με βάσιν την συνεργασίαν και τον συντονισμόν μετά των αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών, κατά τρόπον όστις θα ακύρωνε την εισπήδησιν και θα εγγυάτο την συνέχισιν της ποιμαντικής προνοίας εις το Κατάρ, δίχως να σαλευθή η Ορθόδοξος ενότης,
Επεί το Πατριαρχείον Αντιοχείας, από της ενάρξεως της ιεροσολημιτικής εισπηδήσεως έως τούδε, έχει εξαντλήσει παν ειρηνικόν μέσον, εκ των οποίων αι μεσολαβήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των λοιπών αδελφών Εκκλησιών και της Ελληνικής Δημοκρατίας, χωρίς να επιτευχθή η επίλυσις του ζητήματος,
Επεί το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων ήρχετο προσφάτως να αρνείτε ο,τι έχει συμφωνηθή, τη παρουσία εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, επιπροσθέτως και ο,τι υποσχέθηκαν ορισμένοι ειρηνοποιοί Προκαθήμενοι των αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών,
Επεί σημέραι το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων ήρχετο να διευρύνει την εισπήδησιν αυτού,εμμένοντας εις την αξίωσιν κανονικών δικαιωμάτων εις περιοχάς εντός της κανονικής και εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας, απορρίπτοντας κάθε πρωτοβουλίαν που σκοπεύει εις την επίλυσιν της διαφοράς,
Επεί πάσαι αι πρωτοβουλίαι προς την εξεύρεσιν ειρηνικής επιλύσεως της κρίσεως έχουν καταλήξει εις αδιέξοδον και
1. Τέλος, επεί οι Πατέρες της Συνόδου επιβεβαιώνουν την πλήρη και αναμφισβήτητον δικαιοδοσίαν του Πατριαρχείου Αντιοχείας εις «Αραβίαν», συμπεριλαμβανομένου του Αραβικού κόλπου καθ’ ολοκληρίαν, απεφάσισαν:
2. την διακοπήν της εκκλησιαστικής κοινωνίας μετά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων μέχρι νεωτέρας,
3. την βεβαίωσιν ότι οποιαδήποτε λύση της υπαρχούσης διαφοράς οφείλει να βασισθή εις τα συμπεφωνημένα εν Αθήναις τον Ιούνιον σ.ε. 2013,
4. την επιμονήν εις την θέσιν της Εκκλησίας της Αντιοχείας ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η αρχή της ομοφωνίας εις κάθε κοινή Ορθόδοξη συνάντηση εις ο,τι αφορά εις την παρουσίαν απάντων των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών και την διαδικασίαν λήψεως αποφάσεων, οι όροι της παρούσης αποφάσεως ισχύουν από την ημερομηνίαν εκδόσεως αυτής, γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν επιτρέπεται εις τον ιερόν κλήρον του Πατριαρχείου Αντιοχείας να συλλειτουργήσουν εις ακολουθίαν καθ’ ην συμμετέχουν κληρικοί του κλήματος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.