Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ "ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ" ΤΗΝ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΠΑΠΙΚΩΝ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ!


Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων για κοινό εορτασμό Πάσχα, συνάντηση Πάπα-Πατριάρχη Κύριλλου & Ευρωπαϊκή Ένωση

Ὁ λόγος ποὺ ἡ Α΄ Οἰκουμενικὴ Σύνοδος ὅρισε ὁ ἑορτασμὸς τοῦ Πάσχα νὰ διαφέρει ἀπ’ αὐτὸν τῶν Ἰουδαίων ἦταν γιὰ νὰ μὴ συνεορτάζουμε μαζί τους. Αὐτὴν τὴν βασικὴ παράμετρο βλέπουμε, ὄχι μόνο τὸ Φανάρι, ἀλλὰ καὶ ἡ Μόσχα νὰ τὴν παραμερίζουν, ἀφοῦ δὲν τοὺς ἐνδιαφέρει, ἂν θὰ ἔχουμε κοινὸ ἑορτασμὸ μὲ τοὺς αἱρετικοὺς Παπικούς, μᾶλλον αὐτὸ τὸ ἐπιδιώκουν! Ἀκόμα κι ἂν ἐπιστρέψουμε στὰ τῆς Α΄ Οἰκουμενικῆς, ὅπως λέγει ὁ Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ἰλαρίων, οὐδὲν τὸ ὄφελος, ἐφόσον στὰ λοιπὰ οἱ Παπικοὶ παραμένουν στὶς αἱρέσεις τους!
Ὅσο γιὰ τὴν συνάντηση Πάπα-Πατριάρχη Ρωσίας, δὲν θέτουν ὡς προϋπόθεση κάποια δείγματα μετανοίας τοῦ Πάπα, ἀλλὰ ἄλλοι, ἀδιευκρίνιστοι παράμετροι κοσμικῆς διπλωματίας, ποὺ ὀνομάζουν «αμοιβαία κατανόηση»!

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων για κοινό εορτασμό Πάσχα, συνάντηση Πάπα-Πατριάρχη Κύριλλου & Ευρωπαϊκή Ένωση

Πηγή:agioritikovima

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων για κοινό εορτασμό Πάσχα, συνάντηση Πάπα-Πατριάρχη Κύριλλου & Ευρωπαϊκή Ένωση


Του Μάνου Χατζηγιάννη

Η πρόταση για κοινό εορτασμό του Πάσχα από Ορθοδόξους & Ρωμαιοκαθολικούς, η ενδεχόμενη συνάντηση Πάπα-Πατριάρχη Μόσχας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ομοφυλοφιλία, σχολιάστηκαν από τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, Νο 2 του Πατριαρχείου Μόσχας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Corriere della Sera» και τον Μάσιμο Φράνκο.

Σε ερώτημα αναφορικά με την πρόταση του ποντίφικα για μια συγκεκριμένη ημερομηνία του εορτασμού του Πάσχα των Ρ/Καθολικών και των Ορθοδόξων ο κ. Ιλαρίωνας αρχικά τοποθετήθηκε θετικά, αλλά διευρκίνισε πως "το νόημά της πρέπει να αποσαφηνιστεί". "Τι σημαίνει "να ορίσουμε μια σταθερή ημερομηνία"; Μήπως αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει μια
συγκεκριμένη ημερομηνία στο ημερολόγιο, στις 25 Μαρτίου ή 25 Απριλίου ή άλλοτε; Ή η ιδέα είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα υπολογισμού της ημερομηνίας του Πάσχα για όλες τις χριστιανικές εκκλησίες;" σχολίασε. 
Συνέχισε επικαλούμενος τον υπολογισμό της ημερομηνίας του Πάσχα με βάση τις αρχές που έχουν θεσπιστεί από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 325, η οποία όρισε πως το Πάσχα θα πρέπει να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία.
"Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ακολουθεί επίσης αυτό τον υπολογισμό του Πάσχα, αλλά με κάποιες μικρές διαφορές από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Για παράδειγμα, το επόμενο έτος θα έχουμε διαφορετικές ημερομηνίες του Πάσχα, ενώ το 2017 θα συμπίπτουν" τόνισε και έθεσε τον εξής όρο: ν η εκκλησία επιστρέψει στο σύστημα υπολογισμού, που υπήρχε στην πρώτη χιλιετία, θα είμαστε ικανοποιημένοι. Επειδή πιστεύουμε ότι η βάση της Ένωσής μας είναι αυτή η πρώτη χιλιετία".
Συνάντηση Πάπα-Πατριάρχη 
Αναφορικά με την προετοιμασία για μια συνάντηση Πάπα-Πατριάρχη Κύριλλου ο κ. Ιλαρίωνας είπε πως:  "προετοιμασία για μια συνάντηση μεταξύ του Πατριάρχη και του Πάπα έχει αρχίσει εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Η πρώτη προσπάθεια έγινε το 1997, όταν ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Αλέξιος Β ήταν να συναντηθεί με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ. Η συνάντηση δεν έγινε ποτέ. Τώρα πρέπει να προετοιμαστούμε προσεκτικά για μια τέτοια συνάντηση. Και όπως λέω πάντα, κάθε μέρα πλησιάζουμε σε αυτή τη συνάντηση. Θα έρθει η ημέρα που θα συμβεί αυτό. Αλλά, επαναλαμβάνω, πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτή τη συνάντηση πολύ προσεκτικά. Θα λάβει χώρα όταν και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες, όταν φτάσουν σε αμοιβαία κατανόηση. Και αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, όπως λέμε, σε ουδέτερο έδαφος - όχι στη Ρωσία, για παράδειγμα, και όχι στην Ιταλία".
Σε ερώτημα αν η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να λάβει χώρα το τρέχον έτος ο Μητροπολίτης Βολοκολάσμκ διευκρίνισε πως "δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Αλλά μπορώ να πω ότι υπάρχει μια θετική τάση για να πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον". 
Κατά τα λοιπά ρωτήθηκε πως βλέπει ο ίδιος από τη Μόσχα την  Ευρωπαϊκή Ένωση και απάντησε;
"Προσωπικά, βλέπω την ΕΕ ως ένα θετικό πρότυπο για την ύπαρξη διαφορετικών κρατών μέσα σε μια γεω-πολιτική ένωση. Αλλά βλέπω επίσης στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση κάποια απόκλιση από την πορεία που οι ιδρυτές της, όπως, για παράδειγμα, ο Robert Schuman και Konrad Adenauer είχαν χαράξει. Αρχικά, ήταν στην πραγματικότητα η ένωση των χριστιανικών χωρών. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χριστιανικές ρίζες, τις οποίες τόνιζαν οι ιδρυτές της. Σήμερα, τα πράγματα είναι ελαφρώς διαφορετικά. Επειδή πολύ συχνά οι χριστιανικές ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού όχι μόνο αγνοούνται, αλλά και εκ προθέσεως, απορρίπτονται συνειδητά υπέρ άλλων διαφόρων νεο-φιλελεύθερων αρχών και ιδεών" Και συνέχισε λέγοντας " σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Για παράδειγμα, την αυξανόμενη ισλαμική παρουσία. Σε πολλές χώρες απλά δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν το θέμα, και πώς να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις".
Ο κ. Ιλαρίων έθεσε πολύ ψηλά στις προτεραιότητας της Ενωμένης Ευρώπης το θέμα της οικογένειας. "Αν θέλουμε να έχουμε μια ισχυρή ευρωπαϊκή ήπειρο, πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό θεσμό της οικογένειας. Πρέπει να έχουμε αύξηση του πληθυσμού. Αντιθέτως παρατηρείται  δημογραφική παρακμή, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ίδια η έννοια της οικογένειας είναι συνεχώς εκτεθειμένη σε διάβρωση - και μέσω των ΜΜΕ και μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς και με την εισαγωγή του λεγόμενου «Γάμου ομοφυλοφίλων», και μέσα από την ιδέα ότι η παραδοσιακή οικογένεια που αποτελείται από πατέρα, μητέρα και τα παιδιά τους - είναι μόνο μία από τις πολλές παραλλαγές της οικογένειας".
Στο σημείο αυτό ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Μητροπολίτη αν έχει κάποιο φόβο ότι θα κατηγορηθεί για ομοφοβία και εκείνος κατηγορηματικά απήντησε: 
"Κανένα. Δεν λέμε ότι οι ομοφυλόφιλοι θα πρέπει να διώκονται, ή ότι θα πρέπει να τεθούν εκτός νόμου, να φυλακίζονται, κ.λπ. Αλλά μπορούμε να πούμε ότι η παραδοσιακή έννοια του γάμου στον οποίο η ανθρώπινη ζωή βασίζεται επί αιώνες και χιλιετίες, δεν θα πρέπει να καταστραφεί από μια ποικιλία από σύγχρονες τάσεις. Πιστεύουμε ότι η οικογένεια - είναι κάτι που πρέπει να προστατεύεται"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.