Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό, να ακούς από τα χείλη ενός Αρχιερέα τη φράση «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση της Εκκλησίας για το θέμα» της δωρεάς οργάνων.

Και εμείς θα ρωτήσουμε:
Τι περιμένει η διοίκηση της Εκκλησίας για να πάρει μια απόφαση και μια θέση υπέρ ή κατά της δωρεάς οργάνων; Τι πρέπει να κάνουν όσοι πιστοί βρίσκονται σε αυτό το δίλημμα; Μήπως πίσω από αυτή την αργοπορία κρύβονται άλλα συμφέροντα; Όπως για παράδειγμα το να είμαστε αρεστοί σε όλους(Κράτος-Ιατρική Κοινότητα-Κοινωνία); Τι γνώμη μας για το θέμα αυτό την έχουμε εκφράσει πολλές φορές μέσα από το pentapostagma.gr, η οποία συμβαδίζει με αυτή της Ιεράς παράδοσης των Αγίων Πατέρων μας.
Εν ονόματι, της δωρεάς οργάνων έχουν γίνει και γίνονται, τεράστια ιατρικά εγκλήματα. Φαντάζομαι ότι ο Μεσσηνίας μέσα από την καθαρή και απροβλημάτιστη θέση του υπέρ της δωρεάς οργάνων είναι σε θέση να αναλάβει την ευθύνη  όλων αυτών των ιατρικών εγκλημάτων και λαθών.
Ομιλία του Μητροπολίτη Μεσσηνίας στο 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας
Με την παρουσία των συνέδρων αλλά και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ 8 Οκτωβρίου, η τελετή έναρξης του 35ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
Κεντρικός ομιλητής στην τελετή ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα: «Η δωρεά οργάνων και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης – Θεολογική θεώρηση».
Ο κ. Χρυσόστομος αν και ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση της Εκκλησίας για το θέμα, υποστήριξε ότι η δωρεά οργάνων δεν γίνεται από ασέβεια προς τον Θεό, ούτε πάλι το υπό αφαίρεση όργανο κρίνεται περιττό ή επιβλαβές για την ηθική συγκρότηση του ανθρώπου. Αντίθετα αναγνωρίζεται η πολυτιμότητα και η μοναδικότητά του.
Ο άνθρωπος δεν μπορεί να κατασκευάσει όργανα και να υποκαταστήσει τη φύση, γι’ αυτό αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τα υπό του Θεού δοσμένα, ωθούμενος από φίλτρο αγάπης προς τον συνάνθρωπο, τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο Μητροπολίτης υποστήριξε ότι η μεταμόσχευση δεν θεωρείται ακρωτηριασμός που ηθικά απαγορεύεται, αλλά αποτελεί πράξη αγάπης που αγγίζει την αυτοθυσία.
Αξίζει να διαβάσετε τα παρακάτω:
Εγκεφαλικός Θάνατος και Δωρεά Οργάνων!
Ο Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος για τον «εγκεφαλικό θάνατο» και τη δωρεά οργάνων
Απίστευτη ανάνηψη ασθενούς, οι γιατροί συμβούλευαν τη δωρεά οργάνων!
Νέο σκάνδαλο με δωρεά οργάνων
Η εγκληματική δωρεά οργάνων σώματος αγιοποιείται από κύκλους της Εκκλησίας;