Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Τόσο αγώνα κάνει ο Ζηζιούλας για να κρύψει το Πρωτείο, αλλά ο Πάπας τον ...αδειάζει!

 O Πάπας...υμνεί την συνοδικότητα, αλλά "ξεκαθαρίζει" το ρόλο του "διαδόχου του Πέτρου"

Πηγή: "agioritikovima"

O Πάπας...υμνεί την συνοδικότητα, αλλά "ξεκαθαρίζει" το ρόλο του "διαδόχου του Πέτρου"
Του Μανώλη Κείου

Με αφορμή τον εορτασμό της 50ης επετείου της Συνόδου των Επισκόπων, ο Πάπας Φραγκίσκος παρουσίασε σήμερα το... όραμά του για την Εκκλησία. 

"Η συνοδικότητα ως συστατική διάσταση της Εκκλησίας, μας δίνει το πιο κατάλληλο ερμηνευτικό πλαίσιο για την κατανόηση της ίδιας της ιεραρχικής λειτουργίας" σημείωσε ο ποντίφικας και συμπλήρωσε "μια Εκκλησία συνοδική είναι μια Εκκλησία της ακρόασης", ενώ δεν έμεινε εκει παρατηρώντας: "Πρόκειται για μια αμοιβαία ακρόαση στην οποία ο καθένας έχει κάτι να μάθει: ο πιστός, το Σώμα των Επισκόπων, [και] ο Επίσκοπος της Ρώμης, κάθε ένας ακούγοντας τους άλλους και όλοι ακούγοντας το Άγιο Πνεύμα, το «Πνεύμα της αληθείας» (Ιω 14, 17)".

Ο ρόλος του "διαδόχου του Πέτρου"
Βέβαια το..ενδιαφέρον όλου αυτού του εναγκαλισμού της συνοδικότητας προκύπτει όταν η ομιλία φτάνει στον "διάδοχο του Πέτρου". 
"Σε όλα αυτά, ο ρόλος του διαδόχου του Πέτρου είναι θεμελιώδης" αναφέρει. Ο ποντίφικας επιχείρησε να εξηγήσει ότι η Σύνοδος πάντα ενεργεί πάντα cum Petro et sub Petro -με τον Πέτρο και κάτω από τον Πέτρο- γεγονός που δεν συνιστά περιορισμό της ελευθερίας, αλλά μια εγγύηση της ενότητας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.