Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Στο εξωτερικό πλέον, οι συμπροσευχές με ετερόδοξους, οι ορχήστρες εντός των Ναών κ.ά. Οικουμενιστικές εκδηλώσεις αποτελούν καθημερινα-φυσιολογικά γεγονοτα!

Λαμπρός εορτασμός της 50ετηρίδος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στο Όσλο 






Πέπη Σπηλιωτοπούλου, Ἐφημ. "Φιλόδημος"

Με μεγάλη λαμπρότητα και επισημότητα εορτάστηκε η 50ετηρίς από της ιδρύσεως της Ελληνορθοδόξου Κοινότητος του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όσλο της Νορβηγίας από της 6ης έως της 8 Νοεμβρίου.
Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του
Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα με τον Πρόεδρο του Νορβηγικού Κοινοβουλίου, Εξοχ. κ. Olemic Thommessen στο γραφείο του στην Βουλή, κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος επέδωσε στον κ. Thommessen ως αναμνηστικό δώρο μία μελέτη για τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχου για την προστασία του περιβάλλοντος και έγινε αναφορά στον εορτασμό της 50ετηρίδος και στις δραστηριότητες της Ελληνορθοδόξου Κοινότητος του Ευαγγελισμού Οσλο και την στενή συνεργασία της με τοπικούς πολιτειακούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες.

Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, ετελέσθη αγιασμός επί τη ενάρξει των εορτασμών της 50ετηρίδος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κλεόπα και εδόθη διάλεξη στην αγγλική υπό του Ελλογ. Καθηγητού κ. Torstein Theodor Tollefsen με θέμα:

"Εικόνα: παράθυρο στην αιωνιότητα".
Την εκδήλωση χαιρέτησαν με μηνύματά τους οι: α) Παν/τος Αρχιμ. κ. Johannes Johansen και Αιδ. Πρεσβ. Olav Lerseth της Εξαρχίας Ρωσσικής Παραδόσεως, β) Παν/τος Αρχιμ. κ. Kliment Huhtamaki της Ρωσσικής Ενορίας της Αγίας Όλγας, γ) Αιδ/τος Πρεσβ. Goran Bosic της Σερβικής Ενορίας του Αγίου Βασιλείου Οστρόσκι, δ) Αιδ. Πρεσβ. κ. Angel Petrounov και κ. Simona N. Manolova της Βουλγαρικής Ορθοδόξου Κοινότητος "Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος", καθώς και εκπρόσωποι της Ενορίας του Αγίου Νικολάου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Νορβηγίας.

Στον κατακλείδιο χαιρετισμό του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας επαίνεσε τους ανωτέρω για την συμμετοχή τους στην έκθεση Ορθοδόξου αγιογραφίας που έλαβε χώρα εντός του ναού του Ευαγγελισμού και τους ευχαρίστησε για τα δώρα τους, εξήρε δε το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των Ορθοδόξων ενοριών και ανεφέρθη στην πρωτοβουλία της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, για την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου τον επόμενο Μάιο στην Αγία Ειρήνη Κωνσταντινουπόλεως.

Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, εντός των εγκαταστάσεων του Ι. Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο έλαβε χώρα η ομιλία του Ομοτίμου Καθηγητού Ελλογ. κ. Egil A. Wyller με θέμα:

"Η Ορθόδοξος Θεία Λειτουργία από Προτεσταντικής επόψεως".

Αμέσως μετά την δεξίωση, ακολούθησαν Bυζαντινoί ύμνοι και παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια από την χορωδία ιεροψαλτών του ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, την χορωδία Arkadia υπό την διεύθυνσιν της κ. Marilena Zlatanou και την ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής.

Την ως άνω εκδήλωση χαιρέτησαν οι: α) κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Σάμουελσεν, Πρόεδρος Κοινότητος Ευαγγελισμού Οσλο, β) κ. Terje Aadne, Πρόεδρος Συμβουλίου Εκκλησιών Νορβηγίας, γ) κ. Anne-May Grasaas, Αρχιερ. Επίτροπος Καθεδρικού Ναού Όσλο, Αιδ. Per Anders Sandberg, Ιερατικώς Επίτροπος Ι. Ναού Αγίας Μαργαρίτας της Σουηδικής Λουθηρανικής Εκκλησίας στη Νορβηγία, και δ) Ταγματάρχης Marit Skartveit, εκπρόσωπος του Στρατού Σωτηρίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Λουθηρανός Επίσκοπος κ. Μποργκ Atle Sommerfeldt, ο κ. Νils-Aage Jegstad, Βουλευτής του Νορβηγικού Κοινοβουλίου και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ελλογ. κ. Torstein Theodor Tollefsen.

Το απόγευμα της ιδίας ετελέσθη Αρχιερατικός Εσπερινός στο ναό του Ευαγγελισμού, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα με την συμμετοχή του Ορθόδοξου Κλήρου της Νορβηγίας. Στην ακολουθία παρέστη και ο Msgr. Huynh Tan Hai, Αρχιερατικός Επίτροπος της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπής Όσλο.

Στο επίσημο δείπνο που παρετέθη ακολούθως στο εστιατόριο Klosteret παρέστησαν μεταξύ άλλων οι: α) Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στη Νορβηγία κ. Αικατερίνη Λούπα, β) Msgr. Huynh Tan Hai, γ) Αιδ. Knut Refsdal, Γενικός Γραμματεύς του Συμβουλίου Εκκλησιών της Νορβηγίας, δ) κ. Δημήτριος Δελαβέρης, πρώην Πρόεδρος της Κοινότητος, μετά της συζύγου του, ε) κ. S. Dan Urdesic, εκπρόσωπος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, στ) κ. Ιωάννης Αλειφέρης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Νορβηγίας, ζ) κ. Γεώργιος Πλακάρης, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ελληνοπαίδων Νορβηγίας και άλλοι επίσημοι.

Ο αιγιώτης πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αλέξανδρος Λουκάτος μίλησε για τον ρόλο των κληρικών και των λαϊκών στην ζωή της Εκκλησίας.

Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα με την ομάδα νέων της Κοινότητος του Ευαγγελισμού, τους οποίους ευχαρίστησε για την ενεργό συμμετοχή τους στα εκκλησιαστικά και κοινοτικά δρώμενα.

Την επομένη, Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό του Ευαγγελισμού Οσλο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας, με την συμμετοχή του Ορθόδοξου Κλήρου της περιοχής.

Στην δεξίωση που ακολούθησε στην κοινοτική αίθουσα, οι μαθητές του Ελληνικού Σχολείου συμμετείχαν με ζωγραφιές αφιερωμένες στην 50ετηρίδα. Την έκθεση επιμελήθηκε η Δασκάλα του Ελληνικού Σχολείου του Όσλο, κ. Αγγελική Μαθιουδάκη.

Ο Παν. Αρχιμ. κ. Αλέξανδρος Λουκάτος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ιδρύσεως της Ελληνορθοδόξου Κοινότητος του Οσλο, ο δε Μητροπολίτης κ. Κλεόπας συνεχάρη την συντονίστρια των εορτασμών της 50ετηρίδος κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Σάμουελσεν για την άψογη διοργάνωσή τους, καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητος και την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών για την αμέριστη συμπαράτασή τους, γι' αυτό και κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ανακοίνωσε την ανύψωση του ενοριακού ναού σε Μητροπολιτικό.

Τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, έλαβε χώρα η ακρόασις του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα παρά της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλέως της Νορβηγίας Χάραλντ, στο Παλάτι του Οσλο, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης διεβίβασε τους εγκαρδίους χαιρετισμούς της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, και του προσέφερε μία εικόνα του Χριστού και μία μελέτη για τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στην συνάντηση ο Βασιλεύς συνεχάρη την κοινότητα του Ευαγγελισμού για τον εορτασμό της 50ετηρίδος και για την ίδρυση της ενορίας του Αγίου Νεκταρίου Σταβάγκερ την ερχόμενη εβδομάδα.

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος επεσκέφθη εθιμοτυπικά την Εξοχ. Πρέσβυ κ. Αικατερίνη Λούπα στο γραφείο της στην Ελληνική Πρεσβεία και την ενημέρωσε για την ως άνω συνάντηση και αμέσως μετά επέστρεψε στην έδρα της Ι. Μητροπόλεως στην Στοκχόλμη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.