Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ, Ἁγ. Ἰωάννου Χρυσοστόμου



ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ
γίου ωάννου το Χρυσοστόμου

1. Εναι μεγάλα, γαπητοί, καί ξεπερνον κάθε νθρώπινη λογική τά χαρίσματα πού μς δώρησε σήμερα φιλάνθρωπος Θεός. Γι᾿ ατό λοιπόν ς χαιρόμαστε λοι μαζί καί χορεύοντας πό χαρά ς μνήσομε τόν Κύριό μας. Γιατί σημερινή μέρα εναι γιά μς ορτή καί πανήγυρη. πως δηλαδή μία ποχή διαδέχεται τήν λλη καί τό να λιοστάσιο τό λλο, τσι κριβς καί στήν κκλησία μία ορτή διαδέχεται τήν λλη καί μς πηγαίνουν πό τή μία στήν λλη. Πρίν πό λίγες μέρες λοιπόν ορτάσαμε τό σταυρό, τό πάθος, τήν νάσταση, στερα πό ατά τήν νάληψη το Κυρίου μας ησο Χριστο στόν ορανό. Σήμερα μως συναντήσαμε τήν δια τήν κορυφή τν γαθν, φθάσαμε στή μητρόπολη τν ορτν, βρισκόμαστε στήν πραγματοποίηση τς πόσχεσης το Κυρίου. «Γιατί ν γώ φύγω», λέγει, «θά σς στείλω λλον Παράκλητο καί δέ θά σς φήσω ρφανούς» (ω. 16, 7).
Εδατε νδιαφέρον; εδατε πειρη φιλανθρωπία; Πρίν πό λίγες μέρες νέβηκε στόν ορανό, ξανακάθισε στό βασιλικό θρόνο, πρε τή θέση στά δεξιά το Πατέρα καί μς χαρίζει σήμερα τήν παρουσία το γίου Πνεύματος καί τσι μς δίνει τά πειρα οράνια γαθά. Γιατί, πές μου, ποιό πό ατά πού συντελον στή

Η αμετανοησία και η διαφαινόμενη πτώση!

Φώτης Μιχαήλ,

Ρωμηοί απροσκύνητοι μιλάνε για την Άλωση

Η Πόλις εάλω.
Η Ρωμιοσύνη, όμως, δεν έσβησε ποτέ.


Ο Ιωσήφ Βρυέννιος, ονομαστός  διδάσκαλος του Γένους μας,  σε λόγο του ενώπιον του αυτοκράτορα, τριανταπέντε χρόνια πριν από την Άλωση, όρισε την αιτία, της διαφαινόμενης πτώσης της Πόλης, με τα παρακάτω λόγια:
«Όλοι οι Χριστιανοί έγιναν υπερήφανοι, αλαζόνες, φιλάργυροι, φίλαυτοι, αχάριστοι, απειθείς, λιποτάκται, ανόσιοι, αμετανόητοι, αδιάλλακτοι. Έγιναν οι άρχοντες κοινωνοί ανόμων, οι υπεύθυνοι άρπαγες, οι κριτές δωρολήπτες, οι μεσίτες ψευδείς, οι νεώτεροι ακόλαστοι, οι αστοί εμπαίκτες, οι χωρικοί άλαλοι και οι πάντες αχρείοι. Χάθηκε ευλαβής από της γης, εξέλιπε στοχαστής, ουχ εύρηται φρόνιμος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον επέπεσαν εκ δυσμών και εξ ανατολών διάφοροι εχθροί και λυμαίνονται την αυτοκρατορία».
 Στο τέλος της ομιλίας του, ως ανάχωμα στην επερχόμενη  Άλωση, πρότεινε, σε όλους, μετάνοια και υπακοή στις εντολές του Θεού.
Ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός ήταν μαθητής του Ιωσήφ Βρυέννιου και ως επίσκοπος Εφέσου,

Κοντοκουρεμένη Ορθοδοξία: Το επιτελείο του Μεσσηνίας στον αρχηγό της Παναιρέσεως!

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ὁ Μεσσηνίας Χρυσόστομος εἶναι −κατὰ τὸν κ. Βαρθολομαῖο− «Το δεξί χέρι τοῦ Περγάμου", ποὺ "ἐκφράζει τὴν αὐθεντικὴ φωνὴ τῆς ὀρθοδοξίας»!
  
«Προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερή Καθέδρα της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως πραγματοποίησε σήμερα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Στην εγκάρδια και θερμή συνάντηση που είχε, στο Φανάρι, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο διαπρεπής Ιεράρχης και Πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών έκανε λόγο για τα ζητήματα της προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου αλλά και της πορείας του Διαλόγου με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία καθώς τυγχάνει μέλος της Επιτροπής του Διαλόγου αυτού.
Το μεσημέρι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσκάλεσε τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο καθώς και τον Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος Αλεξανδρο Κατσιάρα, που τον συνόδευε, στην Πατριαρχική τράπεζα».
Τὸ ἱστολόγιο “Αmen” ποὺ δημοσιεύει τὴν παραπάνω εἴδηση, δὲν παραλείπει νὰ μᾶς ἐνημερώσει καὶ γιὰ τὰ ἐγκώμια τοῦ Πατριάρχη γιὰ τὸν Μεσσηνίας, μήπως καὶ τὰ ξεχάσουμε. Εἶχε πεῖ:

http://www.amen.gr/article/o-mitropolitis-messinias-ston-oikoumeniko-patriarxi

ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΪΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΡΑΣΚΑΣ ΚΑΙ ΠΡΙΖΡΕΝΗΣ



«Ἂν Ὀρθόδοξοι Ἐπίσκοποι καὶ κληρικοὶ συμμετέχουν σὲ Διαλόγους μὲ αἱρετικούς, γιατί νὰ μὴ συμμετάσχουν σὲ μιὰ Ὀρθόδοξη Σύναξη;»

Λάβαμε το παρακάτω e-mail και, αν και πιστεύουμε ότι η Πρόσκληση πρέπει να σταλεί επισήμως από τους επίσημους διοργανωτές, κι όχι από κάποιον που πληροφορήθηκε το γεγονός και το κοινοποιεί, το δημοσιεύουμε για το σκεπτικό του. (Οι υπογραμμίσεις δικές μας).

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
 ΣΕ  ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΪΚΗ ΣΥΝΑΞΗ

Αγαπητοί της <Πατερικής Παραδόσεως>
Δια του ιστολογίου σας ήθελα ταπεινά να κάνω την εξής πρόταση.
Έμαθα ότι ο διωκόμενος μητροπολίτης Ράσκας και Πριζρένης κ.κ. Αρτέμιος (που απειλείται με περαιτέρω ποινές από την Σύνοδο που προεδρεύει ο Οικουμενιστής Πατριάρχης Σερβίας και ελέγχεται από την τρόϊκα Οικουμενιστῶν Επισκόπων) διοργανώνει κληρικολαϊκή Σύναξη. Τη Σύναξη αυτή επαναλαμβάνει κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια στην μητροπολιτική του περιφέρεια.
Οι σεβαστοί Πατέρες της Σύναξης κληρικών και λαϊκών της Γατζέας, οι οποίοι εκφράζουν τους εν Ελλάδι πιστούς που μάχονται τον Οικουμενισμό, τα προηγούμενα χρόνια παρέλειψαν να συμμετάσχουν στη Σύναξη αυτή, αν και δεχόντουσαν ότι αδίκως σφαγιάστηκε ο μητροπολίτης Αρτέμιος. Τους παρακαλώ να συμμετάσχουν φέτος.
Παρακαλώ να μην αρνηθούν την συμμετοχή τους αυτή, προβάλλοντες ως επιχείρημα ότι ο Σεβασμιώτατος Αρτέμιος προχώρησε σε χειροτονία Επισκόπου. Μπορούν να εξετάσουν μαζί του, τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την ενέργεια. Να εξετάσουν τους πέντε με έξι Ιερούς Κανόνες πάνω στους οποίους πληροφορηθήκαμε ότι επικαλείται και στηρίζει την χειροτονία αυτή, καθώς βρισκόμαστε σε καιρό Παναιρέσεως.
Είναι γνωστό ότι μέλη της Συνάξεως των σεβαστών Πατέρων, έχουν συμμετάσχει σε διαλόγους με αιρετικούς Παπικούς ή Προτεστάντες. Είναι γνωστό ότι όλοι μας ανήκουμε στην Εκκλησία της Ελλάδος που συμμετέχει στον Παναιρετικό Συμβούλιο Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.) και όλοι αποκαλούμε ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ τις αιρετικές ομολογίες (έστω κατά συγκατάβαση). Αν οι συμμετέχοντες σ’ αυτά τα συνέδρια αιρετικοί σύνεδροι, δεν εμπόδισαν Επισκόπους,  θεολόγους και Πατέρες (όπως ο σεβαστός πρωτοπρεσβύτερος και καθηγητής Πανεπιστημίου πατήρ Θεόδωρος Ζήσης) να συμμετέχουν σε τέτοιους Θεολογικούς Διαλόγους με αιρετικούς, γιατί θα εμποδιστούν να συμμετάσχουν, ως παρατηρητές ίσως, σε μιά Σύναξη διωκομένων Ορθοδόξων Πιστών, να συζητήσουν με τον Σεβασμιώτατο τα προβλήματα που δημιουργούνται από την μη ενιαία αντιμετώπιση του Οικουμενισμού και να τον αποτρέψουν να προχωρήσει και σε άλλες τυχόν χειροτονίες, όπως εύχονται σε μια τελευταία τους Ανακοίνωση οι Πατέρες της Γατζέας;
Τέλος, την ίδια πρόσκληση κάνω και σε άλλους Καθηγουμένους Πατέρες, μοναχούς και αδελφούς που αγωνιούν για τις εξελίξεις στο χώρο της Αγίας μας Εκκλησίας, γνωστούς και αγνώστους. Θα ήταν ευλογία Θεού να βρεθούν εκεί όλοι μαζί και να συζητήσουν τα προβλήματα που μας δημιουργεί και τις πράξεις στις οποίες μας εξωθεί ο Οικουμενισμός,  η εσχάτη Παναίρεση της Ιστορίας, όπως την έχει αποκαλέσει ο μακαριστός Γέροντας π. Αθανάσιος Μυτιληναίος.
Κ.Ε., Εκπαιδευτικός