Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Απόδοσις της εορτής της ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ, Ομιλία αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου (Σάββατο 6 ΙΟΥΝΙΟΥ)



ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ
γίου ωάννου το Χρυσοστόμου

1. Εναι μεγάλα, γαπητοί, καί ξεπερνον κάθε νθρώπινη λογική τά χαρίσματα πού μς δώρησε σήμερα φιλάνθρωπος Θεός. Γι᾿ ατό λοιπόν ς χαιρόμαστε λοι μαζί καί χορεύοντας πό

"Πολίτης Κέϊν". Ο άνθρωπος που απέκτησε τα πάντα και έχασε τα πάντα: Οικογένεια, πατρίδα, Πίστη! Αυτός το σχέδιο υπηρετοῦν δεκαετίες οι Σιωνιστές και η Ν. Τάξη. Σ' αυτό ο έργο έχουν στρατευθεί οι Οικουμενιστές Ποιμένες και σιγοντάρουν οι αντι-Οικουμενιστές!


"Πολίτης Κέϊν"
 Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου 

     Η κινηματογραφική ταινία «Πολίτης Κέϊν» του Όρσον Ουέλλες, είναι ίσως η καλύτερη ταινία του κινηματογράφου που γυρίστηκε ποτέ. Η κεντρική ιδέα του έργου είναι τα τραύματα που προκαλεί στην ψυχή του παιδιού η απόσπασή του απ΄ το φυσικό του περιβάλλον, από τους γονείς του κι από το σπίτι του. Στην ουσία πρόκειται για την καταφρόνηση της οικογένειας για χάρη των χρημάτων και του πλούτου. Το θέμα αυτό ετέθη στη σύγχρονη εποχή με την απουσία της μητέρας απ΄ το σπίτι και την ανάθεση της ανατροφής των παιδιών σε ξένους, (οικιακοί βοηθοί, παιδαγωγοί, δάσκαλοι, ψυχολόγοι κ.α..)
     Το δράμα ξεκινάει όταν οι γονείς του μικρού Κέϊν, φτωχοί χωρικοί, αναθέτουν την ανατροφή του σε ξένους ανθρώπους, στην πόλη, με αντάλλαγμα τα χρήματα και ειδικότερα την προσδοκία μιας πλούσιας ζωής. Την αιτία αυτή του δράματος υπαινίσσονται τόσον η λέξη του τίτλου «πολίτης», κάτοικος της πόλης, όσον και τα τελευταία λόγια του ήρωα, το όνομα «Ρόουζμπαντ», που είναι το όνομα ενός μικρού έλκυθρου, με το οποίο έπαιζε ο μικρός Κέϊν, όταν ζούσε κοντά στους γονείς του.
     Ο Πολίτης Κέην έγινε πάμπλουτος, απόκτησε τα πάντα, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να γεμίσει το κενό που άφησε στην ψυχή του η απουσία της αγάπης των γονιών του. Τα ψυχικά τραύματα που δέχτηκε μεγαλώνοντας ανάμεσα σε ξένους ανθρώπους, στους οποίους τον έδωσαν οι γονείς του, με αντάλλαγμα τα χρήματα, δεν θεραπεύτηκαν ποτέ.
      Στην εποχή μας το δράμα αυτό είναι συνυφασμένο με τη ζωή του κατοίκου της πόλης. Καθένας που κατοικεί σε μια σύγχρονη πόλη είναι, κατά κάποιο τρόπο, ένας «πολίτης Κέην», γιατί αναγκάζεται να βάλει την οικογένεια σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με το επάγγελμα. Ένας «πολίτης Κέϊν» είναι επίσης και η γυναίκα με την εργασία της έξω απ΄ το σπίτι, όταν αναγκάζεται να βάλει σε δεύτερη μοίρα την οικογένεια, χάριν της επαγγελματικής επιτυχίας.
     Ο Κέϊν δημιούργησε μια οικονομική αυτοκρατορία, αλλά δεν έδινε σ΄ αυτήν μεγαλύτερη σημασία από αυτήν που είχε η ανάμνηση του «ρόουζμπαντ», του μικρού έλκυθρου, με το οποίο έπαιζε όταν ζούσε με τους γονείς του. Ο Κέϊν, με δυο λόγια, υπήρξε ένας άνθρωπος που απέκτησε τα πάντα και έχασε τα πάντα
     Είναι απορίας άξιον, πώς ένας τέτοιος άνθρωπος, με τόσο μεγάλες ικανότητες, δεν μπορούσε να κοιτάξει στην ψυχή του, για να δει από τι πάσχει και να τη θεραπεύσει. Ίσως η πάθησή του ήταν ακριβώς σ΄ αυτό το «κοίταγμα», στην αποφυγή του να κοιτάξει μέσα στην ψυχή του.

       Το τελευταίο πλάνο της ταινίας, δείχνει την καταμέτρηση ενός πλήθους αντικειμένων στις συσκευασίες τους, στον πελώριο άδειο πύργο, όπου κείται το πτώμα του πολίτη Κέϊν, κι από όπου αναδύεται μαύρος καπνός πίσω από κιγκλιδώματα που θυμίζουν φυλακή.

        Κάθε άνθρωπος έχει μέσα στην ψυχή του έναν ιερό χώρο, έναν ποιοτικό κόσμο, στον οποίο τοποθετεί τα πρόσωπα, που ικανοποίησαν κάποτε τις απόλυτες ανάγκες του, τον πατέρα και τη μητέρα. Κανείς δεν μπορεί να τους βγάλει από εκεί, χωρίς να πληγώσει αθεράπευτα την ψυχή του. Αυτό να έχουν στο νου τους οι γονείς, για να μην κατηγορούν ο ένας τον άλλον, όταν χωρίζουν, προκαλώντας αθεράπευτα τραύματα, στις ψυχές των παιδιών τους.

Ένα βήμα πίσω, δυό μπρός, η ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ προχωρεί υπό την ηγεσία του Πάπα και την Ορθόδοξη Εκκλησία κομπάρσο!


Σαράγεβο: Συνάντηση των τεσσάρων μεγαλύτερων θρησκευτικών κοινοτήτων υπό τον Πάπα Φραγκίσκο

Εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγαλύτερων θρησκευτικών κοινοτήτων στη Βοσνία−Ερζεγοβίνη επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στην οικουμενική διαθρησκειακή συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο, κατά την επίσκεψή του στο Σαράγεβο, στις 6 Ιουνίου, δήλωσε ο μοναχός Γιόζο Μάριντσιτς, μέλος της εκκλησιαστικής επιτροπής για την προετοιμασία της επίσκεψης του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Σαράγεβο: Συνάντηση των τεσσάρων μεγαλύτερων θρησκευτικών κοινοτήτων υπό τον Πάπα ΦραγκίσκοΟ Πάπας Φραγκίσκος, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα της επίσκεψής του στο Σαράγεβο, το απόγευμα του Σαββάτου, στο Διεθνές Φοιτητικό Κέντρο Φραγκισκανών θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ισλαμικής Κοινότητας, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Εβραϊκής Κοινότητας.

"Αυτή την οικουμενική διαθρησκειακή συνάντηση, εμείς οι Φραγκισκανοί, τη θεωρούμε μεγάλη τιμή και αναγνώριση του έργου μας στον οικουμενικό διάλογο, μέσω της παρουσίας μας στους χώρους αυτούς εδώ, πάνω από 700 χρόνια" ανέφερε ο μοναχός Γιόζο.
Πενήντα εκπρόσωποι της Ισλαμικής Κοινότητας με τον επικεφαλής της Χουσεΐν Καβάζοβιτς, αντιπροσωπεία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον Επίσκοπο Ζαχουμίου - Ερζεγοβίνης Γρηγόριο και η Εβραϊκή Κοινότητα με 29 εκπροσώπους της με επικεφαλής τον πρόεδρο της Γιάκομπ Φίντσι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση.
Εκ μέρους της Καθολικής Εκκλησίας, στη συνάντηση θα λάβουν μέρος 59 ιερείς με επικεφαλής τον Επίσκοπο Σαράγεβο Βίνκο Πούλιτς και τον επικεφαλής της φραγκισκανής επαρχίας Βοσνίας, μοναχό Λόβρο Γκάβραν.
"Ο Πάπας θα συναντηθεί με τις εκκλησίες και τις θρησκευτικές κοινότητες που συμμετέχουν στο Διαθρησκειακό Συμβούλιο Βοσνίας με έμφαση σε εκείνα που μπορούν να κάνουν οι κοινότητες αυτές για τη διαφύλαξη δίκαιης ειρήνης στη χώρα" είπε ο μοναχός Γιόζο, υπενθυμίζοντας ότι ο Ποντίφικας εξήγησε πως μεταβαίνει στη Βοσνία ως αδελφός και αγγελιοφόρος ειρήνης ώστε να εκφράσει σε όλους σεβασμό και φιλία και να τους ενθαρρύνει για ειρηνική συμβίωση στη χώρα.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Σαράγεβο Ίρβαν Νέφιβτς δήλωσε ότι αντιπροσωπεία από το Βατικανό έμεινε για δύο μέρες στη βοσνιακή πρωτεύουσα και ενημερώθηκε για τις προετοιμασίες ενόψει της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου.
Ο πρωθυπουργός της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας Φαντίλ Νόβαλιτς είπε ότι εφαρμόζονται τα συνηθισμένα μέτρα ασφάλειας, όπως σε όλο τον κόσμο και πρόσθεσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είναι αγαπητός σε όλους τους λαούς και στη Βοσνία κι αυτό συμβάλει στην καλή κατάσταση ασφάλειας.
"Εκ μέρους της κυβέρνησης και προσωπικά, εκφράζω ιδιαίτερη ικανοποίηση για την επίσκεψη του Πάπα. Αποτελεί πραγματικά τιμή για μας και η Ομοσπονδία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης θα αποδειχθεί ο καλύτερος οικοδεσπότης" δήλωσε ο κ. Νόβαλιτς ο οποίος κάλεσε τους πολίτες του Σαράγεβο να υποδεχθούν τον Πάπα.
Οι τεχνικές προετοιμασίες, αναγκαίες για τη διοργάνωση της μαζικής προσευχής στο ολυμπιακό γήπεδο ποδοσφαίρου "Kosevo", επίσης προχωρούν χωρίς εμπόδια" δήλωσε το μέλος της οργανωτικής επιτροπής, αρμόδιος για το τμήμα αυτό της επίσκεψης του Πάπα, Ιγκόρ Πλάνινιτς.
"Όλα προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο και είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε το έργο μας" δήλωσε ο κ. Πλάνινιτς, ο οποίος υπολογίζει άφιξη περίπου 65.000 πιστών στο στάδιο "Kosevo", στο οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί ειδική εξέδρα, μήκους 26 και πλάτους 14 μέτρων, πάνω στην οποία θα βρίσκονται η Αγία Τράπεζα και άμβωνας. Η Αγία Τράπεζα και ο άμβωνας φιλοτεχνήθηκαν στην πόλη Τομίσλαβγκραντ και έχουν ήδη μεταφερθεί στο Σαράγεβο, όπως και η καμπάνα, που θα ευλογήσει αύριο ο καρδινάλιος Πούλιτς.
Η καμπάνα για τη μαζική προσευχή με τον Πάπα στο στάδιο "Kosevo" είναι βάρους 320 κιλών, δωρεά επιχείρησης κατασκευής μεταλλικών προϊόντων από το Ζάγκρεμπ. Μετά τη Θεία Λειτουργία στο Σαράγεβο θα τοποθετηθεί στο νέο ενοριακό ναό του Αγίου Ιγνατίου, στη συνοικία Γκρμπαβίτσα του Σαράγεβο.
Δημιουργήθηκε από ειδικό κράμα χαλκού και κασσίτερου και είναι διακοσμημένη με τον θυρεό του Πάπα Φραγκίσκου, φύλλα βελανιδιάς, κροατικό πλέγμα και το Χριστόγραμμα.