Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Τρείς δημοσιεύσεις για το θέμα των Θρησκευτικών. --Από τη συζήτηση Ιερώνυμου-Υπουργού, φαίνεται ότι "παίζεται" παιχνίδι. Δηλαδή, παραμονή μεν των Θρησκευτικών ως έχουν, αλλά η διδασκαλία τους να γίνεται όχι στα Ορθόδοξα πλαίσια, αλλά σε εκείνα που προτείνουν οι θεολόγοι του "Καιρού", που υπηρετούν τα σχέδια του Οικουμενισμού και της Παγκοσμιοποίησης!

ΝΤΡΟΠΗ. Η φωτογραφία που συνόδευσε το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας για τη συνάντηση του κ. Φίλη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. 

καί 

 Εμφανώς αλλαγμένος βγήκε από τη συνάντηση με τον Ιερώνυμο ο Νίκος Φίλης



Διαδικτυακή γκάφα και τετ α τετ με Ιερώνυμο
dt img 2
Ειδικότερα, στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.minedu.gov.gr) αναρτήθηκε δελτίο Τύπου για τη συνάντηση του κ. Φίλη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, το οποίο συνόδευσε μια φωτογραφία από το Μουσείο της Ακρόπολης που απεικονίζει τα οπίσθια αγαλμάτων. Το θέαμα προκαλεί έκπληξη, απορία για τις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και ντροπή. Δυστυχώς, φαίνεται ότι είτε το υπουργείο Παιδείας είναι υπό διάλυση είτε κάποιοι θέλουν σκόπιμα να μειώσουν την Εκκλησία.
28-09-15 Συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο

Δελτίο Τύπου
Αύριο, στις 12.00 το μεσημέρι στην Αρχιεπισκοπή, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο. Η συνάντηση προγραμματίστηκε αμέσως μετά την ανάληψη από τον υπουργό των καθηκόντων του. Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Για το δελτίου τύπου πατήστε εδώ.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ http://www.minedu.gov.gr


Εμφανώς αλλαγμένος βγήκε από τη συνάντηση με τον Ιερώνυμο ο Νίκος Φίλης 

Πηγή: "Τρελογιάννης" 

Νίκος Ζαχαριάδης
Ένας νέος, ανανεωμένος Νίκος Φίλης, έξω από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μετά τη συνάντησή του τον επικεφαλής της Εκκλησίας Μόνο σε θαύμα μπορεί να αποδοθεί η ταχύτατη μεταμόρφωση του υπουργού Παιδείας, ο οποίος αναχωρώντας από τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, εμφάνισε έντονη τριχοφυία στο πρόσωπο. Μέσα σε λιγη ώρα, κάτω προφανώς από την επίδραση ενός έντονου θρησκευτικού συναισθήματος που γεννήθηκε μέσα του, όση ώρα συνομιλούσε με τον επικεφαλής της Ελληνικής Εκκλησίας, ο Νίκος Φίλης μεταμορφώθηκε. Τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και οι συνεργάτες του, δυσκολεύτηκαν να αναγνωρίσουν τον άντρα που έβγαινε από την Αρχιεπισκοπή, με γενειάδα που θύμιζε τόσο στο σχήμα όσο και στην υφή, εκείνη του Σεραφείμ Πειραιώς. Ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, αφού τους έδωσε την ευλογία του, έκανε λόγο για μασονικά κέντρα που υποβάλλουν στα στελέχη του υπουργείου του (μέσω συστημάτων ελέγχου του νου), ανθελληνικές απόψεις και δεσμεύτηκε να ενταχθεί στη διδακτέα ύλη και το μάθημα του εξορκισμού. Τέλος αποκήρυξε την αναπληρώτρια υπουργό Σία Αναγνωστοπούλου, υπενθυμίζοντας ότι το όνομά της και μόνο, παραπέμπει στην άθεη Αμερικάνικη Υπηρεσία Πληροφοριών (τη γνωστή CIA), που είναι γνωστή για τις παρεμβάσεις της στα εσωτερικά ξένων χωρών.

(Σημείωση: Το κείμενο αυτό και η φωτογραφία που το συνοδεύει, αποτελούν προϊόν επινόησης με στόχο τη σάτιρα και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καταναλώστε τα υπεύθυνα)
 πηγή
 

 Αρχιεπίσκοπος σε Ν. Φίλη: ''Εγώ διοικώ με το Ευαγγέλιο, το Σύνταγμα και τον Κ.Χ. της Εκκλησίας'' 


filis-9
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

"Εγώ διοικώ με το Ευαγγέλιο, το Σύνταγμα και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας" είπε ο Αρχιεπίσκοπος στον Υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη που τον συνάντησε πριν λίγη ώρα.
Για το μάθημα των θρησκευτικών τόνισε πως ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή και αποτελεί νόμο του κράτους είναι ο οδηγός για τη χριστιανική διαπαιδαγώγηση της νεότητας και επιτάσσει τη συνεργασία για να υπηρετήσουν οι δύο πλευρές τον άνθρωπο.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε: ''Η θρησκεία διαδραματίζει ρόλο αγαθό και ηθικό στη δική μας περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και ρόλο μισαλλοδοξίας, για να αναφερθούμε στην περίμετρό μας. Να διαβεβαιώσω ότι θα έχουμε συνεργασία προς όφελος του Ελληνικού λαού''.
Αναφερόμενος στο θέμα των Θρησκευτικών ο κ. Φίλης υπογράμμισε: «Πιστεύουμε ότι η αναμόρφωση της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, που έχει τεθεί και από εκπαιδευτικούς και από τα αρμόδια όργανα της χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής, μπορεί να επιτευχθεί και οφείλουμε να δώσουμε έμφαση και να δούμε τι σημαίνει η διδασκαλία των Θρησκευτικών στη σημερινή πραγματικότητα, με σεβασμό στην ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης του καθενός».
Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι: ''Σε θέματα που έχουν σχέση και η Εκκλησία και η Πολιτεία θα τα αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία όπως λέει και ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας. Αυτό τονίσαμε σήμερα, και σε αυτό μένουμε. Η συνεργασία μας θα είναι συνεχής χωρίς πείσματα και χωρίς επιμονές''.
Πηγή: "Ρομφέα"

ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΑΝ ΗΔΗ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΔΙΑ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΗΝ ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ! ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΜΕΝΕΣ ΚΑΘΕΥΔΟΥΝ!

Ποιος Ορθόδοξος Πατριάρχης πρωταγωνίστησε σε οικουμενιστική τελετή στην Αρμενία;

   Σχόλιο "Π.Π.": Ἡ κατακλυσμιαία δημοσίευση τέτοιων εἰκόνων ἀπὸ τὰ ἀντι-Οικουμενιστικὰ ἱστολόγια, ἐφ΄ ὅσον δὲν ἀκολουθεῖται ἀπὸ τὴν Διακοπή τοῦ μνημοσύνου τῶν ἀσχημονούντων Πατριαρχών, ἐθίζουν τὸ λαὸ στὶς αἱρετικὲς αὐτὲς ἐνέργειες καὶ ἀλλοιώνουν τὰ ὀρθόδοξα αἰσθητήρια. Πότε θὰ τὸ καταλάβουν οἱ ἀντι-Οἰκουμενιστές ἱστολόγοι καὶ οἱ Πατέρες ποὺ τοὺς καθοδηγοῦν;

 Πηγή: ¨Κατάνυξις"

Είναι πραγματικά λυπηρό, ο κόσμος κυριολεκτικά να χάνεται και οι Ορθόδοξοι Πατριάρχες να διαγκωνίζονται πρωτοκαθεδρία στη παράδοση της Ορθοδοξίας λαίλαπα του οικουμενισμού. Όταν η θρησκευτική συνείδηση του λαού ποδοπατείται επιδεικτικά από τους ολετήρες της Νέας Εποχής, οι θεματοφύλακες της πίστεως, οι εκλεκτοί επιδίδονται σε μια μάχη οικουμενιστικής εκτροπής, χωρίς προηγούμενο. Διαβάστε το δημοσίευμα του Αγιορείτικου Βήματος και θαυμάστε τις φωτογραφίες που μας παιδαγωγούν στην πραγματικότητα της πανθρησκείας. 



Παρών στις εκδηλώσεις για τον Αγιασμό του Μύρου στην Αρμενία ήταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος. Στη Λειτουργία του Σαββάτου που ήταν ανοικτή σε όλο το ποίμνιο προεξήρχε ο Πατριάρχης Αρμενίας κ. Καρέκιν Β΄ και έδωσαν το παρών 39 εκπρόσωποι Εκκλησιών και δογμάτων, μεταξύ αυτών και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
        
        
        
        
        

Και οι Συμπροσευχές και οι Διάλογοι των Οικουμενιστών συνεχίζονται, εν ονόματι ενός αποτυχημένου Θεού! Να παραμένουμε στην κοινωνία με αυτούς διδάσκουν οι αντι-Οικουμενιστές!

Πηγή: "Κατάνυξις"

 


: "..ἡ ἡμετέρα Μετριότης 
  • παρέστη προσωπικῶς εἰς τὴν ἐνθρόνισιν τοῦ νέου Πάπα Φραγκίσκου ἐν Ρώμῃ πρὸ διετίας, 
  • συνηντήθη μετ᾿ αὐτοῦ εἰς Ἱεροσόλυμα ἐπὶ τῇ συμπληρώσει πεντήκοντα ἐτῶν ἀπὸ τῆς ἱστορικῆς συναντήσεως ἐκεῖ τοῦ ἀοιδίμου προκατόχου ἡμῶν Πατριάρχου Ἀθηναγόρου μετὰ τοῦ Πάπα Παύλου Ϛ΄, 
  • ἐδέχθημεν δὲ τὴν ἐπίσημον ἐπίσκεψιν τοῦ νῦν Πάπα εἰς τὴν ἕδραν ἡμῶν κατὰ τὴν Θρονικὴν Ἑορτὴν τοῦ ἡμετέρου Πατριαρχείου τὸν παρελθόντα Νοέμβριον. 
Αἱ συναντήσεις αὗται καὶ αἱ ὑπογραφεῖσαι κατ᾿ αὐτὰς Κοιναὶ Δηλώσεις, εὗρον εὐρεῖαν ἀπήχησιν ἀνὰ τὸν κόσμον καὶ ἀνέδειξαν τὴν παρουσίαν καὶ τὴν σπουδαιότητα τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου διεθνῶς. Οὕτω, τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον καὶ ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία ἀντὶ νὰ ἀπομονοῦνται προβάλλονται καὶ γίνονται γνωστὰ ἀνὰ τὸν κόσμον ἐπ᾿ ὠφελείᾳ ἑαυτῶν ἀλλὰ καὶ τοῦ Γένους ἡμῶν.."
Δείτε το βίντεο χωρίς επιπλέον σχολιασμό. Ο σοφός λαός όμως λέει "δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιός είσαι"

«Ο Αντίχριστος είναι εδώ»! Πικρές αλήθειες σε ...υψηλούς τόνους!



ΣΦΥΡΟΚΟΠΟΥΝ ΑΛΥΠΗΤΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Γράφει ο Ιωάννης Λαμπρόπουλος
Πηγή: "augoustinos-kantiotis"
 
Ο  Αντίχριστος  είναι  εδώ»!

Όλη αυτή η σημερινή αθλιότητα και η απόλυτη παραλογία που ζούμε στην Ελλάδα, δείχνει πως μπήκε στην τελική της ευθεία. Λίγα μέτρα έμειναν να διανύσει ακόμα αυτή η ταλαίπωρη και χιλιοπροδομένη πατρίδα, μέχρι να την δούμε να τερματίζει αποκαμωμένη και μισοπεθαμένη, όπως την κατάντησαν.
Σε αυτόν τον αγώνα που ονομάστηκε «Νεώτερη Ελληνική Ιστορία». Ένας αγώνας που ξεκίνησε με την επανάσταση του 1821, πέρασε δια πυρός και σιδήρου μέσα από παγκόσμιους πολέμους, Βαλκανικούς πολέμους, απελευθερώσεις εδαφών, προδοσίες, μικρασιατική καταστροφή, γενοκτονία και ξεριζωμός, φτώχεια, Γερμανική κατοχή, ολοκαυτώματα, εμφύλιο πόλεμο, Σεπτεμβριανά, πάλι προδοσίες και Τουρκική κατοχή Κύπρου.
Και μέσα από ποτάμια αίματος αλλά και δάφνες δόξας, ο αγώνας αυτός φθάνει στο τέλος του, με την Ελλάδα να σέρνει τα βήματά της στα τελευταία μέτρα, ΑΓΝΩΡΙΣΤΗ και μακρυά από τον ένδοξο καλό εαυτό της.
Μία Ελλάδα που την κατάντησαν να σέρνεται μέσα στην αθλιότητα, στα «Gay pride», την διαφθορά, το ψέμα, ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ, την διαπλοκή, την ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ, την Τουρκολαγνεία, την πορνεία και την από άκρου μέχρις άκρον πολιτική ΣΑΠΙΛΑ και ΔΥΣΩΔΙΑ.
Κατάντησαν την Ελλάδα, μία σκιά της ένδοξης Ιστορίας της και την πλημμύρισαν μέσα στην μαυρίλα των λαθρομεταναστών του Ισλαμικού στρατού, έτοιμη να την παραδώσουν ανυπεράσπιστη, στις δυνάμεις του αντίχριστου.
Και ενώ όλα αυτά είναι μία θλιβερή πραγματικότητα, ο αντίχριστος, με όλα τα μέσα που έχει στην διάθεσή του σήμερα, δημιουργεί γύρω μας μία ψεύτικη εικόνα και μας κοιμίζει, σαν να μην τρέχει τίποτα και σαν να είναι όλα, «όπως πρέπει».
Παρουσιάζονται παντού και βγαίνουν στα κανάλια με τα κουστούμια και τις γραβάτες και με «σοβαρότητα» μοιράζουν ψέματα, χυδαιότητα, παραλογία, αθλιότητα, και βγάζουν μία ανυπόφορη βρώμα σαπίλας.
Αλλά έτσι ακριβώς είναι το «όπως πρέπει» για το «βδέλυγμα της ερημώσεως». Όλη αυτή η σιχαμάρα που ζούμε, τα «Gay pride», η διαφθορά, όλη αυτή η ελεεινή και άθλια πορνεία, ο σοδομισμός, η αλλαγή στις έννοιες των λέξεων και το παράλογο που «θέλει» να γίνει λογικό και αυτή η πολιτική ΣΑΠΙΛΑ και ΔΥΣΩΔΙΑ, που μας κυβερνά κάνοντας ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ, χωρίς να λογαριάζει νόμους και Σύνταγμα, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ ΤΟ «όπως πρέπει».
Η πορνεία έχει περάσει και στις περισσότερες ιστοσελίδες και μαζί με τις ειδήσεις, «ενημερώνεσαι» και για τον πισινό της κάθε πόρνης του κόσμου, αλλά και των Ελληνίδων Βουλευτών.
Δικαιοσύνη ανύπαρκτη, εισαγγελείς άφαντοι, στρατός που έχει προδώσει όλα τα μυστικά στον εχθρό και έχει παραδώσει την εθνική κυριαρχία στον Τούρκο και το μόνο που μας μένει είναι να βάλουμε έναν ομοφυλόφιλο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, όπως έκαναν στην Αμερική, έτσι για να προωθήσουμε και εμείς μαζί με τα «gay pride», τα «δικαιώματα» των ομοφυλοφίλων στις θέσεις εξουσίας.
Και όλα αυτά να τα παρουσιάζουν ως «φυσιολογικά», με τους πολιτικούς να αισθάνονται και «υπερήφανοι» για το «έργο» που προσφέρουν στην πατρίδα.
Ο πάτος και ο απόπατος της απόλυτης ΞΕΦΤΙΛΑΣ.
Ελληνίδες και Έλληνες: «Καλώς ήρθατε στην κυβέρνηση του ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ».
Από δω και πέρα θα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Όπως μας τα έλεγε και μας προετοίμαζε ο άγιος Παΐσιος.
Ο εχθρός της ανθρωπότητας και ο μεγαλύτερος εχθρός των Ελλήνων, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ και δεν λέγεται «παγκοσμιοποίηση», δεν λέγεται «Νέα Τάξη», δεν λέγεται «επικυρίαρχοι», δεν λέγεται «καζαροεβραίοι», δεν λέγεται «κόκκινοι ή πράσινοι Δράκοι», δεν λέγεται «λευκή ή μαύρη αδελφότητα», δεν λέγεται «Μασονία» ούτε «Ιλλουμινάτι» δεν λέγεται «Σιωνισμός», δεν λέγεται «αθεΐα». Όλα αυτά είναι ΑΠΡΟΣΩΠΑ «εργαλεία» που χρησιμοποιεί ο αντίχριστος, αλλά και διαφορετικά «ψευδώνυμα», πίσω από τα οποία κρύβεται το ίδιο σιχαμένο πρόσωπο.
Ο εχθρός των Ελλήνων έχει όνομα και λέγεται: ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ.
Ξέρω πως τώρα θα πονέσει ο αντίχριστος και οι οπαδοί του, γιατί αυτό το όνομα είναι απαγορευμένο και δεν πρέπει να το αναφέρει κανένας. Αυτό το επέβαλε ο πλάνος και στην ΕΚΚΛΗΣΙΑ μας, με αποτέλεσμα να μην μιλά κανένας ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ και ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ για τον μέγα εχθρό και πολέμιο του ΧΡΙΣΤΟΥ και των ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ.
Μπορούν οι άνθρωποι σήμερα να χρησιμοποιούν τα δεκάδες διαφορετικά απρόσωπα «ψευδώνυμα» που χρησιμοποιεί, αλλά όχι το ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ, γιατί αυτό «τεντώνει» τα αισθητήρια όργανα του

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ!!!!! (Βίντεο)

...κι εσείς τα κορόϊδα δεν θα αντιδράτε… Ξέρετε γιατί δεν θα αντιδράτε; Γιατί θα σᾶς λένε «Κάντε υπακοή στην Εκκλησία» ("opaidagogos")


Μοῦ εἶπε Ἐπίσκοπος, ἀπὸ τὰ πρωτοκλασάτα μέλη τῆς Ἱεραρχίας:
«Πάτερ μου, σε λίγο καιρό, όχι μακριά, σε πολύ λίγα χρόνια, θα υπάρξη μία εκκλησία σε όλον τον κόσμο… παπικοί, προτεστάντες, ορθόδοξοι, θα υπάρχει μία λέξη, αυτή που επικρατεί στις ημέρες μας, «ενότητα»· υπό το πρίσμα τῆς ενότητος.
Από κάτω θα γίνει ένας ακταρμᾶς, δηλ. ο καθένας θα κρατάει την πίστη του, αλλά εδώ θα βλέπετε καρδινάλιο. Αυτός θα κρατάει την πίστη του, εγώ την πίστη μου, θα έχουμε όμως κοινό ποτήριο. 
Και θα μεταλαμβάνουμε και σείς τα κορόïδα θα μᾶς βλέπετε και δεν θα αντιδράτε. 
Ξέρετε γιατί δεν θα αντιδράτε; Γιατί θα σᾶς λένε «Κάντε υπακοή στην Εκκλησία».



Πηγή: "opaidagogos"

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Β'- ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΥΛΑΒΕΙΑ
  

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ




Πολύ χαίρομαι, όταν βλέπω ψυχές που προσέχουν και αγωνίζονται μέσα στον κόσμο που γέμισε από ταγκαλάκια. Ο Θεός, σαν καλός και δίκαιος που είναι, έδωσε σε όλους μας και ανάλογα χαρίσματα – π.χ. στους άνδρες τον ανδρισμό και στις γυναίκες την αγάπη-, για να αγωνιζώμαστε και να ανεβαίνουμε την πνευματική κλίμακα με την βοήθεια της θείας Χάριτος και να πλησιάζουμε όλο και περισσότερο σ’ Εκείνον που είναι ο Δημιουργός μας. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι έχουμε δίπλα μας, εκτός από ανθρώπους που μπορούν να μας βοηθήσουν πνευματικά, και τον ίδιο τον Χριστό που μας βοηθάει, την Παναγία, τα Χερουβείμ, τα Σεραφείμ και τους Αγίους Πάντες. Θάρρος λοιπόν! Ο Χριστός είναι πολύ δυνατός, είναι παντοδύναμος, και θα δώση την θεϊκή Του δύναμη, να συντρίψουμε τα κέρατα του πονηρού. Μας παρακολουθεί συνέχεια αοράτως και θα μας ενισχύη, όταν εμείς έχουμε την αγαθή προαίρεση και κάνουμε τον κατά δύναμιν αγώνα μας.

Όσο μπορούμε, να αποφεύγουμε τις αφορμές της αμαρτίας. Να προσέχουμε τις αισθήσεις μας, γιατί όλα από εκεί ξεκινούν. Και όταν αυτό καμμιά φορά, ή και πολλές φορές,είναι δύσκολο, να αποφεύγουμε τουλάχιστον την περιέργεια, για να μην παίρνουν τα μάτια μας εικόνες αμαρτωλές, και μας παίζουν μετά οι δαίμονες σινεμάδες. Εάν πιάσουμε ένα καρβουνάκι αναμμένο και το κρατήσουμε στην χούφτα μας, επόμενο είναι να μας κάψη. Εάν όμως το κουνάμε στο χέρι – εννοείται για λίγη ώρα-, δεν θα μας κάψη. Έτσι και οι άσχημες εικόνες, όταν κινούνται σύντομα, τα μάτια δεν τις κρατούν, αλλά απλώς τις πιάνουν και δεν καίνε την ψυχή.

Όσοι δεν πρόσεξαν και απέκτησαν κακές συνήθειες, όταν ζούσαν κοσμική ζωή, ας δέχωνται αγόγγυστα μετά την μεταστροφή τους τον πόλεμο του εχθρού, χωρίς όμως να καλλιεργούν επιθυμίες κακές. Αν αγωνισθούν έτσι, θα εξαγνισθούν και θα φθάσουν στην κατάσταση των αγνών ανθρώπων, οι οποίοι ούτε αμαρτίες μεγάλες γνώρισαν ούτε κακές συνήθειες απέκτησαν ούτε και μεγάλο πόλεμο δέχονται. Και αν αξιοποιήσουν ως πείρα τις προηγούμενες πτώσεις τους, θα προχωρήσουν πολύ. Αν κάποιος προχωράη μέσα σε ένα ναρκοπέδιο και δεν γνωρίζη την περιοχή, θα είναι αναγκασμένος να προχωράη πολύ αργά και προσεκτικά, αλλιώς θα τιναχθή στον αέρα. Ενώ, αν γνωρίζη λίγο-πολύ την περιοχή, μπορεί να έχη και τραύματα, αλλά, με την πείρα που έχει, προχωράει σταθερά και γρήγορα. Αν ασχοληθή κανείς με το ακαλλιέργητο χωράφι της ψυχής του, θα ξερριζώση όλα τα αγκάθια των παθών της και θα φυτέψη στην θέση τους αρετές. Αυτή η εργασία όμως είναι επίπονη και χρειάζεται θέληση πολλή και υπομονή.

Να προσπαθή κανείς κάθε μέρα να τοποθετή μέσα του κάτι το πνευματικό, το οποίο θα απωθή κάτι το κοσμικό και αμαρτωλό, και έτσι σιγά-σιγά θα απεκδυθή τον παλαιό άνθρωπο και στην συνέχεια θα κινήται ελεύθερα στον πνευματικό χώρο. Να τοποθετήση κανείς άγιες εικόνες στην μνήμη του αντί αμαρτωλές. Να αντικαταστήση τα τραγούδια με ψαλμωδίες, και τα κοσμικά περιοδικά με πνευματικά βιβλία. Αν ο άνθρωπος δεν ξεκόψη από οτιδήποτε κοσμικό και αμαρτωλό και δεν έχη επικοινωνία με τον Χριστό, με την Παναγία, με τους Αγίους, με την θριαμβεύουσα Εκκλησία, και δεν αφεθή τελείως στα χέρια του Θεού, δεν μπορεί να αποκτήση την πνευματική υγεία.

Υγεία πνευματική ίσον αγνοί λογισμοί, φωτισμένος νους και εξαγνισμένη καρδιά που φιλοξενεί συνέχεια τον Χριστό και την Παναγία. Η πολλή προσοχή με την παρακολούθηση του εαυτού μας και την προσευχή βοηθούν πολύ θετικά να αποκτήσουμε την υγεία της ψυχής. Η προσευχή είναι απαραίτητη για τον εξαγνισμό της ψυχής και η σύνεση για την διατήρηση της καλής πνευματικής καταστάσεως.

Η ζωή βέβαια δεν είναι κατασκήνωση∙ έχει χαρές, έχει όμως και λύπες. Πριν από την Ανάσταση προηγείται η Σταύρωση. Τα χτυπήματα των δοκιμασιών είναι απαραίτητα για την σωτηρία της ψυχής μας, γιατί αυτά λαμπικάρουν την ψυχή. Όπως συμβαίνει και με τα ρούχα∙ όσο τα τρίβουμε, όταν τα πλένουμε, τόσο καλύτερα καθαρίζουν. Το ίδιο και με το χταπόδι∙ όσο το χτυπάμε, τόσο περισσότερο αυτό καθαρίζει και μεγαλώνει. Και το ψάρι φαίνεται ωραίο, όταν πλέη στη θάλασσα και είναι ζωντανό, ακόμη και όταν είναι στη αγορά με τα λέπια και τα εντόσθιά του, αλλά γίνεται χρήσιμο, μόνο όταν καθαρισθή – ασχημήνη εξωτερικά- και μετά ψηθή. Έτσι και ο άνθρωπος,όταν αποβάλη καθετί κοσμικό, ενώ εξωτερικά φαίνεται ότι χάνει την ζωή, την κοσμική ζωντάνια- τα λέπια-, αδειάζει ό,τι άχρηστο έχει μέσα του, «ψήνεται» και τότε γίνεται χρήσιμος.
Πηγή: "Ὀρθόδοξοι Ὁρίζοντες"