Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Περί πολέμων, π. Αθαν. Μυτιληναίου


σον ὅμως προχωρεῖ ἡ πορεία τῆς Ἐκκλησίας μέσα εἰς τούς αἰῶνας καί θά πλησιάζη πρός τό τέρμα της, πού συμπίπτει μέ τό τέλος τῆς Ἱστορίας, τόσον θά πυκνώνονται καί οἱ πειρασμοί της μέ ἀποκορύφωση τήν παρουσίαν τοῦ Ἀντιχρίστου.
Ἔτσι ἡ Ἐκκλησία ἀποδύεται σέ ἀγῶνες πού περιγράφονται μεταξύ τῶν Κεφαλαίων Δ΄ 1 καί ΙΘ΄ 10.
Εἶναι «ἅ δεῖ γενέσθαι μετά ταῦτα» (4,1).
Ὁ σκοπός πού θά ἐκτεθοῦν (στὴν Ἀποκάλυψη) οἱ μελλοντικοί ἀγῶνες τῆς Ἐκκλησίας, εἶναι νά προετοιμάσει τούς πιστούς σέ τοῦτο, νά τούς παραμυθήσει, νά τούς βοηθήσει νά μή σκανδαλιστοῦν καί νά μή κοσμικοποιηθοῦν.
…Οἱ χριστιανικοὶ λαοὶ εἶναι διεφθαρμένοι. Ὅσο προχωροῦμε πρὸς τὰ ἔσχατα δὲν θὰ ἔχομεν βελτίωσιν τοῦ χριστιανικοῦ πνεύματος, ἀλλὰ χειροτέρευση. Κι ἀφοῦ θὰ ἔχομεν χειροτέρευση, δὲν μποροῦμε παρὰ νὰ ἔχουμε πολέμους. Καὶ δὲν θὰ ἐγκαθιδρύεται ἡ εἰρήνη ἐπάνω στὴν γῆ.
1. Ἡ προφητεία ἔχει τὴ θέση της ἐδῶ, ὅτι θὰ ἔχομε πολέμους κι ὄχι εἰρήνη. Ὅταν ὁ Κύριος (στὴν Ἀποκάλυψη) ὁμιλεῖ περὶ πολέμων, δὲν πρόκειται περὶ τῶν συνηθισμένων πολέμων, ἀλλὰ περὶ ἐκτάκτων καὶ τρομερῶν πολέμων, …οἱ ὁποῖοι οὐδέποτε προεβλέφθησαν ἀπὸ τὸ ἀνθρώπινο μυαλό. Καὶ φαίνεται ὅτι αὐτὴ ἡ ἀρχὴ (τῶν πολέμων αὐτῶν) ἔγινε. Διαβάστε ὁλόκληρη τὴν ἱστορία ὅλων τῶν λαῶν, πουθενὰ δὲν θὰ βρεῖτε τὸν χαρακτηρισμόν: παγκόσμιος πόλεμος. Κι ὅμως, μέσα στὸν αἰώνα μας ἐσημειώθησαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι. Ἕνας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, -ἔ, διαβάζετε ἐφημερίδες, ἀκοῦτε εἰδήσεις, θἄχετε μιὰ εἰκόνα- τὶ θὰ σήμαινε ἕνας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Σᾶς λέγω μόνο τοῦτο· ὁ Κύριος εἶπε τὴν ἑξῆς φράση: «ἐγερθήσεται ἔθνος ἐπὶ ἔθνος». Αὐτὸ φανερώνει ἀκριβῶς παγκόσμιο πόλεμο.

Πρὶν ἀπὸ 80 χρόνια, δὲν μποροῦσαν οἱ ἄνθρωποι νὰ διανοηθοῦν παγκόσμιο πόλεμο. Μποροῦσε, παρακαλῶ, νὰ προβλεφθεῖ ἕνας πυρηνικὸς πόλεμος, κατὰ τὸν ὁποῖον θὰ μποροῦσε νὰ φονευθεῖ εὐκολότατα τὸ ἓν τέταρτο τοῦ πληθυσμοῦ τῆς γῆς; Ἀδιανόητον. Θὰ μποροῦσε νὰ διανοηθεῖ κανεὶς ὅτι σὲ ἕνα πόλεμο θὰ μποροῦσαν νὰ λάβουν μέρος 200 ἑκατομμύρια στρατιῶτες; Κι ὅμως στὸ ἔνατο κεφάλαιο τῆς Ἀποκαλύψεως, στ. 16, παίρνουν μέρος τρεῖς στρατοί· οἱ κόκκινοι, οἱ κίτρινοι καὶ οἱ κυανοί. Καὶ ὁ πόλεμος θὰ γίνει στὴν Μεσοποταμία! Κι αὐτὰ γράφτηκαν πρὶν δυὸ χιλιάδες χρόνια! Συνεπῶς ἡ προφητεία περὶ πολέμων ἔχει βάση.

"Επιχειρείται από το Φανάρι στροφή προς μια άλλη ορθόδοξη θεολογία", αυτή του Ζηζιούλα! Όλοι μαζί, αιρετικοί και "ορθόδοξοι", αλληλοδοξάζονται, "δόξαν παρ' αλλήλων λαμβάνοντες"!!! --Με αυτή την νέα Εκκλησία επικοινωνούν, στηρίζουν και απ' αυτήν "επευλογούνται" Ποιμένες και πιστοί! Και δυστυχώς, και αυτοί που το επισημαίνουν!

Πηγή: "Κατάνυξις

Aναγόρευση του Μητροπολίτη Περγάμου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου


pergamou-e1447264516800.jpg
Σχόλιο των διαχειριστών του Ιστολογίου Κατάνυξις:
Είναι γνωστό πως οι αναγορεύσεις σε "διδάκτορες επί τιμή", είναι ο πλέον έγκυρος και τιμητικός τίτλος από ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα κύρους. Αναγνωρίζεται η προσφορά  του τιμωμένου προσώπου. 
Η σχετική δημοσίευση, αποδεικνύει τη στροφή που επιχειρείται από το Φανάρι, προς μια άλλη ορθόδοξη θεολογία, κύριος εκφραστής της οποίας είναι και ο μητροπολίτης Περγάμου.
Αντίστοιχη στροφή συντελέστηκε στους Καθολικούς, με τη Β' Βατικάνειο σύνοδο, όπου κυριάρχησαν οι νεωτεριστές, οι οποίοι εθεωρείτω μέχρι τότε, πως "φλέρταραν" με την αίρεση. 
Υπάρχουν ευθύνες για την κατάσταση αυτή, σε Ιεράρχες, σε πανεπιστημιακούς δασκάλους, σε κληρικούς, σε μοναχούς αλλά και στον πιστό λαό.
Η άμβλυνση του ορθοδόξου αισθητηρίου μας, από σεβασμό και φόβο είναι πλέον γεγονός και η σιωπή συνενοχή, στο συντελούμενο έγκλημα.

Το Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας εορτάζει τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του ως Ινστιτούτο και τα 20 από τη μετεξέλιξή του σε Τμήμα από το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου
Κατά το τρέχον έτος το Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Λουδοβίκειου-Μαξιμιλιάνειου Πανεπιστημίου του Μονάχου εορτάζει ένα διπλό ιωβηλαίο: 30 χρόνια από την ίδρυση του

Φανταζόμαστε ότι ο κ. Βαρθολομαίος θα σπεύσει να ...διαψεύσει αυτή την φρικτή τοποθέτηση: "ανήκουμε (Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι) σε διαφορετικούς κλάδους της ίδιας Θρησκείας", αφού δεν την αντέκρουσαν οι "χριστιανοί" του Π.Σ.Ε. που συμμετέχουν στους Διαλόγους!!!

Διαθρησκειακό συνέδριο μετά τα τρομοκρατικά χτύπηματα

Χριστιανοί  και  Μουσουλμάνοι:

Του Μανώλη Κείου
Διαθρησκειακό συνέδριο μετά τα τρομοκρατικά χτύπηματα-Χριστιανοί & Μουσουλμάνοι: Ανήκουμε σε διαφορετικούς κλάδους της ίδιας θρησκείας

Λίγες μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βηρυτό και στο Παρίσι, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του διαθρησκευτικού οργάνου χριστιανών και μουσουλμάνων στο Οικουμενικό Κέντρο στη Γενεύη, με θέμα "Η θρησκεία, η ειρήνη και η βία". Κάποιες από τις τοποθετήσεις μάλιστα προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση ενισχύοντας τα σενάρια πως τα σχέδια της πανθρησκείας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. 
Οι συμετέχοντες πέρασαν δύο ημέρες μιλώντας για την πίστη τους σε ένα διάλογο μεταξύ σιιτών μουσουλμάνων από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν που συνδέεται με το Κέντρο για τον διαθρησκευτικό διάλογο και χριστιανών που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών.
"Υπήρξε μια βαθιά συζήτηση για το γεγονός ότι, αν και τα μέσα της βίας και του θανάτου έχουν γίνει όλο και πιο εξελιγμένα στον κόσμο μας, τα μέσα για την εργασία για την ειρήνη εξακολουθούν να είναι πολύ απλα και άμεσα, δηλαδή το να συναντήσουμε και να ανοιχτούμε προς όσους είναι διαφορετικοί από τους εαυτούς μας, "είπε ένας συμμετέχων.

Το ΠΣΕ και το CID πραγματοποιήσαν την όγδοη συνεδρίασή τους για το διαθρησκειακό διάλογο στο Οικουμενικό Κέντρο στην ελβετική πόλη της Γενεύης στις 16 & 17 Νοέμβρίου, ημερομηνία που αντιστοιχεί στο 25-26 Aban στο Περσικό ημερολόγιο.

"Η θλιβερή πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα, και μάλιστα έχει συμβεί πολλές φορές, είναι η κακή χρήση της θρησκείας, προκειμένου να δικαιολογήσει τη βία και την αδικία και να εξασφαλιστούν ιδιοτελή συμφέροντα," είπε ο Δρ Mohammad Ali Shomali, μιλώντας στη συνεδρίαση.Ο Shomali είναι ιδρυτικός διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ισλαμικών Σπουδών στο Qum, και Διευθυντής του Ισλαμικού Κέντρου της Αγγλίας.

Μετά τη συνάντηση, είπε σε συνέντευξή του πως «ο διάλογος είναι το πιο φυσικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε. Αυτό θα πρέπει να ενισχύσει την αγάπη μας, τη φιλία και την ενότητα. Είναι πολύ λίγο να σκεφτούμε ότι είμαστε εδώ μόνο για να μάθουμε πώς να ανέχεται ή να σέβεται ο ένας τον άλλο. Είμαστε άνθρωποι που ανήκουν στην ίδια οικογένεια".

Και συμπλήρωσε δημιουργώντας αίσθηση:
«Τότε μοιραζόμαστε κάτι που είναι μεγάλο, το Θεό του Αβραάμ ... Τότε δεν ανήκουμε σε διαφορετικές θρησκείες, αλλά διαφορετικούς κλάδους της ίδιας θρησκείας. Αν και διαφορετικοί προφήτες ήρθαν σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους και μίλησαν διαφορετικές γλώσσες, ήταν απεσταλμένοι από τον ίδιο τον Θεό.Θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι υπό τον ίδιο Θεό, αλλά μπορούμε να επωφεληθούμε από διαφορετικούς δασκάλους"

Για την ανάγκη ειλικρίνειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μίλησε από την πλευρά του η Δρ Heidi Hadsell, πρόεδρος και καθηγήτρια της κοινωνικής ηθικής στη σχολή του Χάρτφορντ του Κονέκτικατ, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τρόπους με τους οποίους μπορεί να κρατήσει ο ένας τον άλλο υπεύθυνο για τη συνεργασία και να εργάζεται επίσης ξεχωριστά στη δική μας Θεία Κοινωνία», ανέφερε.

 Μιλώντας στη συνεδρίαση ο Δρ Abdolrahim Gavahi, σήμερα επικεφαλής του τμήματος των μελλοντικών σπουδών στην ιρανική Ακαδημία Επιστημών, καθώς επίσης και πρόεδρος του Παγκόσμιου Κέντρου Ερευνών των Θρησκειών με έδρα την Τεχεράνη, είπε :
"Έχω εμπλακεί σε διάλογο για τις θρησκείες του Αβραάμ. Έχω επίσης συμμετάσχει σε ομάδες συζήτησης με εβραϊκές οργανώσεις," εξήγησε.Μου άρεσε να συμμετέχω σε αυτό το διάλογο. Αυτό που είδαμε θα έχει εκτεταμένες αντανακλάσεις. Θα ήταν καλό να εκδόσουμε ένα βιβλίο από τη συνάντηση αυτή, που θα πρέπει να διαβάζεται ευρέως στο Ιράν."

Από την πλευρά της η... αιδεσιμότατη Bonnie Evans-Hills η οποία είναι διαθρησκευτική σύμβουλος στη μητρόπολη του St Albans, στην Αγγλία και ιερέας ενοριών στη Βρετανία και την Ιρλανδία εξέφρασε την άποψη πως οι χριστιανικές & μουσουλμανικές κοινότητες στην Αγγλία πρέπει να συμπορευτούν. "Οι διαφορές μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων έχουν εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό», είπε