Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του προκαταρκτικού Συμβουλίου των αρχηγών και εκπροσώπων των Ορθοδόξων εκκλησιών στα προάστια της Γενεύης Σαμπεζύ,  πρότεινε τη  διεξαγωγής της  Οικουμενικής Συνόδου στο Άγιο Όρος, όπως δήλωσε ο γραμματέας  τύπου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Επίσκοπος  Αλέξανδρος Βολκώφ, στο πρακτορείο  ειδήσεων  RIA Novosti.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος ηγήθηκε προσωπικά της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Ορθόδοξης
Εκκλησίας κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής την Παρασκευή στην Ελβετία με τους εκπροσώπους  των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Το Πατριαρχείο της Μόσχας  δεν αποκλείει ότι λόγω της αύξησης των εντάσεων των σχέσεων  μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, η τοποθεσία της οικουμενικής Συνόδου  μπορεί να αλλάξει, από αυτής της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με τον Επίσκοπο Βολκώφ , ο Ρώσος Πατριάρχης  στην ομιλία του πρότεινε την δυνατότητα μιας Οικουμενικής Συνόδου στην Ιερά  Μητρόπολη του Αγίου Όρους, «επειδή, μεταξύ άλλων, το Άγιο Όρος είναι μια ιερή περιοχή, που έχει τεράστια θρησκευτική σημασία για όλο τον κόσμο της Ορθοδοξίας»!!!
Επίσης ο ίδιος  επέστησε την προσοχή, απευθυνόμενος στους αρχηγούς και εκπροσώπους  των υπολοίπων ορθοδόξων  εκκλησιών, για τις απηνείς διώξεις  του ορθόδοξου κλήρου στην Ουκρανία.
«Ο Πατριάρχης Κύριλλος επεσήμανε στην ομιλία του στη συνεδρίαση, για την  Ουκρανία, επισείοντας   την προσοχή στις  απειλές από σχισματικούς,  κατά της νομίμου  Εκκλησίας της Ουκρανίας», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του ρωσικού Πατριαρχείου .
Πρόσθεσε ότι μέρος της επίσημης αντιπροσωπείας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι και ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (Πατριαρχείο Μόσχας) Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος.
Σίγουρα, η πρόταση του Ρώσου Πατριάρχη τιμά την Ελλάδα και κυρίως το Άγιο Όρος, αλλά από ότι φαίνεται η ρωσική πλευρά δεν επιθυμεί  σε καμία περίπτωση να παραστεί στην οικουμενική Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, λόγω της αντιπαράθεσης Τουρκίας και Ρωσίας.
Ο Ρώσος Πατριάρχης το έχει δηλώσει άλλωστε ότι  όλες οι κινήσεις του έχουν γνώμονα το ρωσικό εθνικό συμφέρον και μόνον αυτό. Δεν αναφέρθηκε ποια ήταν η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου σε αυτό το ζήτημα.
http://ria.ru/religion/20160122/1363580499.html#ixzz3y3Zy7My6