Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Οι αδιαλείπτως καταπατούντες τους Ι. Κανόνες θα αποφασίσουν για την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Πανορθόδοξη!


Χριστιανοί διαφορετικών δογμάτων ενώθηκαν σε μια προσευχή





 Χριστιανοί ενωμένοι σε προσευχή για τους απαχθέντες Μητροπολίτες
-Τι λέει το κοινό ανακοινωθέν (ΦΩΤΟ) 

Τρία χρόνια μετά την απαγωγή των δύο Μητροπολιτών Ιωάννου και Παύλου στη Συρία Χριστιανοί διαφορετικών δογμάτων ενώθηκαν σε μια προσευχή, ενώ εκδόθηκε και κοινό ανακοινωθέν...

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ και το Κοινό Ανακοινωθέν: 

Εκδοθέν Υπό των

Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας και πάσης Ανατολής
Συρορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας και πάσης Ανατολής

Τρία χρόνια μετά την απαγωγή των δύο Μητροπολιτών Ιωάννου και Παύλου.
Balamand
21 Απριλίου 2016

Αγαπητά μας πνευματικά τέκνα
Αδελφοί συμπατριώτες και συνάνθρωποι
Σαν σήμερα πριν από τρία χρόνια απήχθησαν οι δύο μητροπολίτες Χαλεπίου, Ιωάννης Ιμπραχίμ και Πάυλου σε μια περιοχή κοντά στο Χαλέπι κατά την επιστροφή τους από μια ανθρώπινη αποστολή για απελευθέρωση δύο ομήρων.
Έκτοτε δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφορία ούτε από κυβερνήσεις ούτε από οργανισμούς, ούτε απο μικρές ή μεγάλες δυνάμεις.
Ο φάκελός τους, εδώ και τρία χρόνια, απεικονίζει τα πάθη πολλών ανθρώπων από τη βία, τον φόνο, την απαγωγή, των εκ διωγμό από τα πάτρια εδάφη και τις καταστροφικές εκρήξεις. Όλα αυτά συμβαίνουν υπό
τον μανδύα διαφόρων ονομασιών και συμβόλων που δεν περιόρισαν τα δάκρυα των μητέρων που θρηνούν τα παιδιά τους στη Συρία και σε όλον τον κόσμο. Πολλές καρδιές έλιωσαν προσευχόμενες για τον τερματισμό αυτού του δράματος που άρχισε πριν από πέντε χρόνια με μια ονομασία που δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο της.
Εμείς που θέτουμε σήμερα τούτο το δράμα ενώπιον της κοινής γνώμης και των οφθαλμών όλου του κόσμου, αποσκοπούμε στο να διαβεβαιώσουμε τις ακλόνητες αρχές μας που διακηρύξαμε μαζί με άλλους συνανθρώπους μας.
Αν ο σκοπός της απαγωγής είναι ο εκφοβισμός των Χριστιανών, δηλώνουμε ευθαρσώς ότι είμαστε απόγονοι εκείνων που εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια ενεδύθηκαν το Χριστό σ’ αυτή την γη, όχι αλλού. Εμείς δεν είμαστε πανίσχυροι ούτε μας ακολουθούν πανίσχυρες δυνάμεις. Ανήκουμε σε αυτή την γή. Ζυμώνουμε τον άρτο μας και αντλούμε δύναμη από αυτή την καταγωγή και έτσι διατηρούμε την ανατολίτικη Αντιοχειανή ταυτότητα μας παρά τις δυσκολίες και τις κακουχίες. Εμείς δεν αφήσαμε πόρτα που να μην χτυπήσουμε, αλλά η πρώτη και η τελευταία ελπίδα μας είναι στο Θεό και την πρώτη και τελευταία δύναμη μας την αντλούμε από το φιλότιμο των δικών μας και την αγάπη τους και την προσήλωση τους στην Εκκλησία. Εμείς θα παραμένουμε στην Ανατολή μας και θα χτυπάμε τις καμπάνες μας, θα ανεγείρουμε τις εκκλησίες μας με τους σταυρούς μας. Όμως τα χέρια που πειράζουν τους σταυρούς ή τις καμπάνες θα μαζευτούν από τους αδελφούς μας μουσουλμάνους όλων των κοινοτήτων. Οι μουσουλμάνοι της Δαμασκού, οι άνθρωποι της μετριοπάθειας, που υφίστανται όπως και εμείς την πικρία της τυφλής βίας και τον καταδικαστέο αφορισμό, τον ξένο προς το παρελθόν και το παρόν των σχέσεων μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Το χέρι αυτό θα μαζευτεί από μια ιστορία αδελφοσύνης που εμείς και όλες οι κοινότητες της Συρίας ζήσαμε και ζούμε μαζί. Ιεροσύλησαν τους Σταυρούς των ναών και έκαψαν Εκκλησίας και Τζαμιά, μας στέρησαν αγαπημένα τέκνα που μαρτήρησαν για την αλήθεια στον κόσμο της ανομίας και του ψεύδους. Ο Λαός μας μετανάστεψε και η χώρες κομματίστηκαν. Όλα τα δεινά πάθη αυτά τα θέτουμε στην Γολγοθά του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού. Το σκοτάδι του κόσμου τούτου διασκορπίζεται από το φως της Παναγίας Παρθένος, την οποία μακαρίζουν και οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι, την οποία ικετεύουμε εκτενώς να επαναφέρει όλους τους απαχθέντες, που ανάμεσά τους βρίσκονται και οι δυο αδελφοί Μητροπολίτης και οι σεβαστοί ιερείς.
Εμείς παραμένουμε σε αυτήν την γη και δεν θα αφήσουμε κανένα μέσο για την υπεράσπισή της και την παρουσία μας σε αυτή. Δεν ήμασταν μειονότητα, ούτε θα είμαστε. Και το καλύτερο γι’ αυτούς που ομιλούν για τις μειονότητες και ανοίγουν τις αγκαλιές τους για την υποδοχή των Σύρων όλων των κοινοτήτων, να φροντίζουν με όλες τους τις δυνάμεις για την εύρεση μιας λύσης που θα απαλλάξει από μια ευθύνη και ένα νέο οικονομικό βάρος. Θα μας απαλλάξει επίσης από τον κόπο του ταξιδιού της μετανάστευσης και των κινδύνων των θαλασσών. Εμείς εκτιμούμε κάθε έκφραση αλληλεγγύης εκ μέρους κυβερνήσεων ή οργανισμών, αλλά και συγχρόνως δηλώνουμε ότι εμάς δεν μας σώζει η μετανάστευση, ούτε είμαστε λαός που ζητάει προστασία, αλλά ζητάει την ειρήνη. Αυτή η ειρήνη δεν επιμερίζεται σε μειονότητες και πλειοψηφίες, αλλά είναι ειρήνη πατρίδων που στηρίχτηκε και στηρίζεται στην κοινή διαβίωση, πατριωτισμό και ήπιο θρησκευτικό λόγο. Η ειρήνη δεν αποκτάται με τον αυστηρό εξωτερικό οικονομικό αποκλεισμό, ούτε με την στέρηση της τροφής, ούτε με τις εξωτερικές οικονομικές ποινές, που βλάπτουν μόνον τα νήπια, τα εγκαταλελημένα βρέφη και τον φτωχό άνθρωπο, για τους οποίους λυπάται ο κόσμος, αλλά ταυτοχρόνως τους θεωρεί ένα φθηνό αντικείμενο στην αγορά του όπλου και των συμφερόντων.
Απευθυνόμενοι στην διεθνή κοινότητα, αναφέρουμε αυτό που είπαμε προηγουμένως: Ευχαριστούμε για τα συναισθήματα αδελφοσύνης, υποστήριξης, αποδοκιμασίας και καταδίκης, αλλά εμείς μετά την παρέλευση τριών χρόνων αποδίδουμε μεγάλες ευθύνες για την αγνόηση αυτής της καταδικαστέας απαγωγής, και της ευθύνης της απόλυτης σιωπής για την εξέταση αυτού του φακέλου. Γι’ αυτό κάνουμε έκκληση προς όλους να ανταλλάξουν την γλώσσα των αποδοκιμασιών και των υποσχέσεων με τίς αποτελεσματικές πράξεις που εκφράζουν την καλή θέληση.
Εμείς ανανεώνουμε την έκκλησή μας για την απελευθέρωση των δύο αδελφών μας και καλούμε τις χώρες των λήψεων αποφάσεων και εκείνους που έχουν την εξουσία του λύειν και του δένειν πολιτικώς να τερματίσουν αυτό το ανθρώπινο δράμα, που όσο και να θέλουμε να το περιγράψουμε δεν απεικονίζει το μέγεθος του δράματος του Συριακού λαού. Εμείς αξιολογούμε και εκτιμούμε κάθε τοπική ή διεθνή προσπάθεια συνάντησης μαζί που είναι η εγγύηση για την εδραίωση της ειρήνης στην Συρία, στην Ανατολή και στον κόσμο.
Προσευχόμενοι υπέρ της ειρήνης στη Συρία, στην Ανατολή και σε όλον τον κόσμο, χαιρετίζουμε το όμορφο Χαλέπι, τους γεμάτους ελπίδα κατοίκους του, τις θερμές καρδιές που αγάπησαν τον Ιωάννη Ibrahim και τον Παύλο Yazigi. Στέλνουμε χαιρετισμό στα τέκνα μας στην Πατρίδα και τη διασπορά, σε εκείνους που τους ενώνει η αγάπη προς την Πατρίδα και τα πάτρια εδάφη. Απευθύνουμε χαιρετισμούς σε όλους τους ανά τον κόσμο Αντιοχείς που ενώνονται με το δεσμό της προσευχής.
Εν όψει των αγίων εορτών της ένδοξης Ανάστασης του Κυρίου, προσευχόμαστε και παρακαλούμε τον Κύριο της Ανάστασης τον Ιησού Χριστό να μετακινήσει αυτό το βαρύ λίθο από την Ανατολή και να σπείρει μέσα μας το φως της Ανάστασης Του. Ικετεύουμε τον Αναστάντα Θεό να ενισχύσει κάθε μητέρα ή πατέρα ή αδελφό ή φίλο, που τον άγγιξε η φωτιά αυτής κρίσης και να παρηγορήσει τις καρδιές όλων με την ελπίδα της Ανάστασης. Προσευχόμαστε προς τον Εσταυρωμένο που ενίκησε τη δύναμη του θανάτου και ενταφίασε τη δύναμη του κακού και ενδυνάμωσε τις καρδιές των μαθητών Του, να γεμίσει τις καρδιές των τέκνων μας ελπίδα και να αποκαταστήσει την ειρήνη στη γη της ειρήνης, στη γη της πληγωμένης Ανατολής, που επιζητεί την επούλωση των πληγών της. Εμείς είμαστε τέκνα της Ανάστασης και του φωτός και η προσευχή μας σήμερα προς τον Κύριο της Ανάστασης και των φώτων να περιβάλλει με τον παράκλητο φως Του και να θέσει υπό τη θεία σκέπη Του τα τέκνα μας που υπεραμύνονται τη γη και να ελεήσει τις ψυχές των μαρτύρων και να επαναφέρει κάθε απαχθέντα ασφαλή στους δικούς του.
Στους αδελφούς μας δύο Μητροπολίτες λέγουμε: Είστε οσμή θυμιάματος μέσα σε αυτό το σκότος των γεγονότων. Είστε μια λάμψη θείων ύμνων ανάμεσα σε αυτά τα συγκρούμενα συμφέροντα. Εσείς που βαδίζετε υπό το φως του προσώπου του Αγίου Θεού, από το οποίο αντλείτε τη δύναμη για εσάς και για το ποίμνιό σας. Μαζί σας συμπροσευχόμαστε προς τον Σωτήρα και τους αγίους Του να διώξει το πέπλο θλίψης από τα μάτια μας και να περιβάλλει τους μάρτυρές μας με το αΐδιο φως Του και να προστατεύει τους δικούς μας ανθρώπους.
Γένου μεθ’ ημών Κύριε και χορήγησε στις ψυχές μας τη δύναμή Σου και στερέωσε τις καρδιές μας με τη δύναμη της ελπίδας και το σωτηριό Σου έργο. Γένου στήριγμα για μας και τείχο προστασίας και ράντιζε τις ψυχές μας με το φως της ειρήνης Σου και τίμησε τα πνεύματά μας με τη λάμψη της ευσπλαγχνίας Σου.
Ενδύναμωσε τους απαχθέντες και επανέφερέ τους στους δικούς τους. Γένου Κύριε με τους μετανάστες και δώς μας τη δύναμη για να τους παρηγορήσουμε κατά το δυνατόν. Φρόντισε τα ορφανά παιδιά και ελέησον τους μάρτυρές μας και ελάφρυνε τον πόνο των καρδιών τους. Χάρισε μας το φως της ειρήνης Σου και στεφάνωσε τη ζωή μας με την λαμπρή παρουσία Σου.

o Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής
των Ελληνορθοδόξων
+ Ιωάννης Ι΄
ο Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής
των Συρορθοδόξων
+ Μαρ Ιγνάτιος Εφραίμ Β΄




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.