Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Οι Λίθοι Κεκράξονται



 (Πως είναι δυνατόν να φωνάξουν οι πέτρες;)




Αγ. Νικόλαος Βελιμίροβιτς, Επίσκοπος Αχρίδος

     Όταν ο Χριστός επήγε για τελευταία φορά στα Ιεροσόλυμα, ο λαός βγήκε σε προϋπάντησή του. Αναρίθμητα μάτια Τον κοίταζαν. Και αμέτρητα στόματα εφώναζαν με ενθουσιασμό: Ωσαννά Υιέ Δαβίδ! Ευλογημένος ο ερχόμενος… Ο Βασιλεύς του Ισραήλ!   
  Μα αυτό έκαμε τους Φαρισαίους και πρασίνισαν από το κακό τους! Και είπαν στο λαό, να μην κραυγάζει! Απάντησε ήρεμα ο Χριστός: «Αν αυτοί σιωπήσωσιν, οι λίθοι κεκράξονται» (Λουκ. 19, 40).
      Και τώρα, είκοσι αιώνες μετά, με ερωτάς:
      Πως είναι δυνατόν να φωνάξουν οι πέτρες;
      Σού απαντώ: Με πολλούς τρόπους.
  Πρώτος τρόπος: Πέντε μέρες μετά την είσοδό Του στα Ιεροσόλυμα, οι Εβραίοι σιώπασαν, και οι πέτρες φώναξαν: Ο Χριστός είναι ο Υιός του Θεού! Όταν αυτός τη Μεγάλη Πέμπτη ήταν επάνω στο Σταυρό «η γη εσχίσθη και αι πέτραι εσχίσθησαν». Αυτό το σχίσιμο είναι η φωνή των λίθων! Μπορεί να υπάρξει γλώσσα πιο δυνατή και πιο φοβερή απ᾿ αυτήν;
     Δεύτερος τρόπος: Όταν οι Εβραίοι σιώπαιναν, οι ειδωλολάτρες φώναζαν «Ωσαννά»! Οι Εβραίοι έβλεπαν τους ειδωλολάτρες σαν νεκρές πέτρες! Όταν λοιπόν οι Εβραίοι σιώπαιναν για τον Υιόν του Θεού, οι Απόστολοι τους εκήρυξαν και τους εβάπτισαν. Και αυτοί από τότε έγιναν λίθοι ζώντες, ζωντανές πέτρες! Ο Απόστολος Πέτρος λέγει: «και αυτοί ως λίθοι ζώντες οικοδομείσθε οίκος πνευματικός» (Α´ Πετρ. 2, 5)! Και να τώρα, ζωντανές πέτρες, τα ειδωλολατρικά έθνη, δοξάζουν τον Κύριο. Ενώ αντίθετα οι Εβραίοι πετρωμένοι σιωπούν.
    Τρίτος τρόπος:  Οι Εβραίοι σιώπαιναν,  μα εφώναζαν οι λίθοι του ναού του Σολομώντος. Ακόμη και σήμερα μας φωνάζουν: Δεν θα μείνει «λίθος επί λίθον»! Το καύχημα και η δόξα των Εβραίων, ο ναός του Σολομώντος, σήμερα δεν υπάρχει. Μόνο ένας τοίχος έχει απομείνει. Για να πηγαίνουν εκεί οι υιοί και οι θυγατέρες των Εβραίων, να χτυπούν τα κεφάλια τους! Και ονομάζεται μέχρι σήμερα «το τείχος των δακρύων»! Απόμειναν οι πέτρες αυτές, για να φωνάζουν!
   Τέταρτος τρόπος: Οι Εβραίοι προ πολλού σιωπαίνουν για το Χριστό. Ούτε χαίρονται. Ούτε εορτάζουν. Ούτε φωνάζουν Ωσαννά! Γι᾿ αυτό και οΘεός επέτρεψε να καταστραφή ο μοναδικός ναός τους και να σταματήσουν οι θυσίες! Αλλά 100.000 ναοί πέτρινοι χτίσθηκαν από τότε! Και δοξολογούν ανά την οικουμένη το όνομα του Χριστού. Να λοιπόν, οι λίθινοι ναοί κραυγάζουν! Και οι Εβραίοι σιωπούν.
   Πέμπτος τρόπος: Μέχρι τώρα βέβαια δεν φώναξαν οι πέτρες! Μα θα φωνάξουν κι᾿ αυτές, πριν να έλθει το τέλος του κόσμου! Πριν από τη δευτέρα παρουσία του Κυρίου! Και τι είπε για τη συντέλεια; Ο ήλιος σκοτισθήσεται και η σελήνη και τα άστρα του ουρανού πεσούνται! Όλα αυτά δεν είναι από πέτρα; Ναί. Μα με τη γλώσσα τους, με τον τρόπο τους, θα φωνάξουν!
   Όταν θα έλθουν οι ψευδοπροφήτες και οι ψευδόχριστοι, και η αγάπη των πολλών θα «ψυγή», και η ανομία θα πληθυνθή, και μαζί με τους Εβραίους θα σιωπούν ακόμη και οι χριστιανοί,τότε θα αρχίσουν να φωνάζουν τα ουράνια σώματα. Θα φωνάζουν με το δικό τους τρόπο. Με τη δική τους γλώσσα. Και θα αναγγέλλουν τον ερχομό της δευτέρας Παρουσίας του Χριστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.