Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Για φανταστείτε ο Άρειος να έγραφε τον πρόλογο βιβλίου του Μ. Αθανασίου! (Αν και καμία ομοιότης δεν υπάρχει μεταξύ τους, πέρα από τους τίτλους)

Ο Πάπας γράφει τον πρόλογο βιβλίου για τον Πατριάρχη!




Οἱ Ἅγιοί μας ἦσαν μνησίκακοι, ἐνω ὁ Πατριάρχης «είχε το θάρρος να βάλει τέλος στο παρελθόν, μετά από αιώνες χωρισμού και μνησικακίας».
   Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επιζητεί όλο και στενότερες σχέσεις με τον Πάπα Φραγκίσκο. Κατά την είδηση, που δημοσίευσε η έγκυρη ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» το περασμένο Σάββατο, 16 Απριλίου, ο Πατριάρχης του ζήτησε και ο Πάπας δέχθηκε να γράψει τον πρόλογο βιβλίου, που θα έχει τίτλο «Βαρθολομαίος: απόστολος και οραματιστής». Το βιβλίο αφορά στη ζωή και στο έργο του Πατριάρχη και προβλέπεται να  εκδοθεί στις ΗΠΑ τον προσεχή Νοέμβριο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 ετών Πατριαρχείας του. Το έχει γράψει ο γεννημένος στην Αυστραλία το 1958 αρχιδιάκονός του δρ Ιωάννης Χρυσαύγης, που είναι και σύμβουλός του σε θέματα οικολογικά και άλλα.
     Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο Πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε να γράψει τον πρόλογο βιβλίου για τον Πατριάρχη και προσθέτει ότι το γεγονός έχει «μιαν αξία συμβολική και οικουμενική πραγματικά εξαιρετική». Τονίζεται επίσης ότι ο Πάπας προβαίνει στην ασυνήθη αυτή ενέργεια για να επιβραβεύσει τον κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος «είχε το θάρρος να βάλει τέλος στο παρελθόν, μετά από αιώνες χωρισμού και μνησικακίας».

   Ο Ιωάννης Χρυσαύγης έχει πραγματοποιήσει καλές σπουδές και το βιογραφικό του αναφέρει πως «πέρασε μερικούς μήνες ως αναχωρητής εν σιωπή (silent retreat) στο Άγιον Όρος». Σε βιβλιοπαρουσίαση που έκανε στο περιοδικό “Saint Vladimirs Theological Quarterly, Vol. 55, no 3, 2011” του βιβλίου του ομοφυλόφιλου πάστορα των Επισκοπολιανών Justin R. Cannon για «την ομοφυλοφιλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία» (Homosexuality in the Orthodox Church, Selfpublished, Createspace: 2011, 116 p., $12 - paper) δεν αποδέχεται μεν την εκ μέρους του ομοφυλόφιλου πάστορα προσπάθεια θεολογικής και βιβλικής θεμελίωσης της ομοφυλοφιλίας, όμως φαίνεται να είναι ευνοϊκός στην «ορθολογιστική διερεύνηση μεταξύ των θεολογικών και εκκλησιαστικών κύκλων ζητημάτων όπως είναι η φύση της ομοφυλοφιλίας, το διαζύγιο στον κλήρο και ακόμη η ιεροσύνη των γυναικών». Προφανώς στην ησυχία του Αγίου Όρους δεν πληροφορήθηκε ότι η δυτικού τύπου λογική και οι εκλογικευμένες θεωρήσεις αιωνίων αρχών και αξιών δεν έχουν σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία.  
    Κατά τα υπόλοιπα, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν ευρεία δημοσιότητα στην επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο. Επικοινωνιακά το ταξίδι είχε άριστα προετοιμασθεί από το Βατικανό και οι κύκλοι του δείχνουν ικανοποιημένοι. Δυστυχώς, για μιαν ακόμη φορά, ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ήταν ο απαραίτητος οικουμενιστικός διάκοσμος στην επίσκεψη του Πάπα. Αυτή τη φορά  στον διάκοσμο συμμετέσχε και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος...
Στο περιθώριο της ολιγόωρης συνάντησης με τον Πάπα μεταξύ των δύο Ορθοδόξων Πρωθιεραρχών δεν έλειψαν οι αψιμαχίες για τις «Νέες Χώρες». Το Φανάρι στο ανακοινωθέν της 5ης Απριλίου 2016 είχε γράψει ότι ο Πατριάρχης «έχει εκφράσει παντοιοτρόπως την αγωνίαν Αυτού δια το μέγα θέμα του κύματος  των προσφύγων» και στο πνεύμα αυτό «επεκοινώνησε δι’ εκπροσώπου Αυτού μετά της Αυτού Αγιότητος του Πάπα Φραγκίσκου κατά μήνα Φεβρουάριον, την δε 30ήν Μαρτίου απηύθυνε προς Αυτόν σχετικόν γράμμα... Εν τω πλαισίω τούτω... η Α. Αγιότης ο Πάπας Ρώμης Φραγκίσκος, η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η Α. Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος θα επισκεφθούν λίαν προσεχώς την Νήσον της Λέσβου...».  Σημειώνεται ότι πουθενά δεν φαίνεται να υπήρξε επικοινωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος και συνεννόηση επί του ζητήματος...
    Την ίδια ημέρα, 5 Απριλίου 2016, η ΔΙΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος με Δελτίο Τύπου ενημερώνει: «Στον Μακαριώτατο μεταφέρθηκε η επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου να επισκεφθεί την πατρίδα μας.... Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της  Ελλάδος απεδέχθη την πρόταση να επισκεφθεί ο Πάπας Φραγκίσκος ένα νησί του Αιγαίου... Για την επίσκεψη αυτή η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να προτείνει ως προορισμό το νησί της Λέσβου...». Με βάση τα δύο κείμενα, ένα από τα δύο γράφει ανακρίβειες. Σημειώνεται ότι η Λέσβος ανήκει στις «Νέες Χώρες»...

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έκανε ένα βήμα περισσότερο στο να υποδείξει ότι οι «Νέες Χώρες» είναι αναπόσπαστο μέρος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στη δήλωσή του για την επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο τόνισε: «Θεωρούμε καθοριστικής σημασίας την παρουσία του Πάπα στον τόπο μας, στα χώματα της Εκκλησίας της Ελλάδος». Επίσης μετά τη Λέσβο μετέβη στην Κομοτηνή, όπου την Κυριακή, 17 Απριλίου, προέστη της Θείας Λειτουργίας στην οποία μετέσχον όλοι οι Μητροπολίτες της Θράκης (Διδυμοτείχου, Ξάνθης, Αλεξανδρουπόλεως και Μαρωνείας), καθώς και ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως. Της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η τελετή ανακήρυξης του Αρχιεπισκόπου σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Η μετάβαση του Αρχιεπισκόπου στην Κομοτηνή και το συλλείτουργο με όλους τους Μητροπολίτες της Θράκης εμπεριέχει το μήνυμα ότι οι ακριτικές αυτές  Μητροπόλεις ανήκουν όχι μόνο στο Ελληνικό κράτος, αλλά και στην Ελλαδική Εκκλησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.