Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Δημόσιες σχέσεις οικουμενιστικής λογικής στο Κόβεντρυ

Σχόλιο Ιστολογίου Κατάνυξις: "Συνειδήσεις σε καταστολή" στο ετήσιο συνέδριο κληρικών και λαϊκών της Ι.Αρχ. Θυατείρων. Η εθυμοτυπία και οι δημόσιες σχέσεις επέβαλλαν δείπνα και ξεναγήσεις μετά των αιρετικών Αγγλικανών και άλλων ομολογιών της πόλης, προβάροντας το οικουμενιστικό κουστούμι της πανθρησκείας και του συγκρητισμού. 
Ούτε ένας εκ των συνέδρων δεν αναρωτήθηκε και δεν ερώτησε αν ο οικουμενισμός είναι παναίρεση; Ως πότε θα αρκούνται σε εισηγήσεις που
αποτελούν μεταπατερικό συμπίλημα, οικουμενικού διαφωτισμού. Ας μην είμαστε όμως άδικοι με τους πατέρες και τους επισκόπους της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων, δίνουν αγώνα υπέρ μιας "βολικής ορθοδοξίας" που θα δώσει γην και ύδωρ, όταν οι ωλετήρες του οικουμενισμού τους κτυπήσουν την πόρτα...
Ευχόμαστε και προσευχόμαστε να διαψευσθούμε

Διοίκηση Εκκλησίας και Πανορθόδοξη- Ετήσιο ιερατικό συνέδριο Αρχιεπισκοπής Θυατείρων
Α. Σύνεδροι, τόπος και χρόνος της Σύναξης
Ολοκληρώθηκε για άλλη μια χρονιά με μεγάλη επιτυχία το ετήσιο Ιερατικό Συνέδριο του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας, Εξαρχίας Δυτικής Ευρώπης και Ιρλανδίας, αναπόσπαστης Επαρχίας του σεπτού Οικουμενικού Θρόνου, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Γρηγορίου. Τη Σύναξη οργάνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή, με την σύμπραξη και συνεργασία της Επιτροπής του Ιερατικού Συνδέσμου «Αγ. Αθανάσιος», στην οποία προεδρεύει ο Αρχιμ. Ιάκωβος Σάββα.
Στο τριήμερο Συνέδριο, 25η – 27η Μαΐου 2016, συμμετείχαν οι Αρχιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Πανιερ. Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος, Θεοφιλ. Επίσκοπος Κυανέων κ. Χρυσόστομος και Θεοφιλ. Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος, οι Ιερείς και Διάκονοι της Αρχιεπισκοπής, μερικές Πρεσβυτέρες, καθώς επίσης και άλλοι αδελφοί.
Οι εργασίες του Ιερατικού Συνεδρίου έλαβαν χώρα στην εξαιρετικά φιλόξενη Κοινότητα Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην πόλη Κόβεντρυ της Κεντρικής Αγγλίας, την οποία διακονεί ως Ιερ. Προϊστάμενος ο Οικον. Αιμιλιανός Επαμεινώνδας και προεδρεύει ο κ. Ανδρέας Παπαγιώργης. Μέσα στο πλαίσιο της τριήμερης αυτής Σύναξης οι Σύνεδροι, ευρισκόμενοι στην ευγενική αγκαλιά της Ομογένειας του Κόβεντρυ, είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με πολλά μέλη της τοπικής Κοινότητας και να απολαύσουν την εγκάρδια και γενναιόδωρη φιλοξενίας τους.
Β. Έναρξη εργασιών, ευλογία Οικουμ. Πατριάρχου και χαιρετισμός Αρχιεπισκόπου
Οι εργασίες της Σύναξης ξεκίνησαν με Προσευχή και Ψαλμωδία. Κατόπιν αναγνώσθηκε το μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, μέσω του οποίου ο Παναγιώτατος μετέφερε την ευλογία του προς τη Σύναξη και τους Συνέδρους.
Στο μήνυμά του ο σεπτός και άξιος Οιακοστρόφος της Οικουμενικής Ορθοδοξίας ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Μετά πολλής της χαράς και της ικανοποιήσεως εκομισάμεθα το υπ’ αριθμ. Πρωτ. Β1633 και από κ’ Απριλίου ε.έ. αδελφικόν γράμμα της υμετέρας αγαπητής Ιερότητος, δι’ ου ανακοινούται αύτη τη Μητρί Εκκλησία και ημίν την σύγκλησιν εν Κόβεντρυ, τη κε΄ τρέχοντος μηνός, υπό την προεδρείαν αυτής, Συνάξεως του Ιερού Κλήρου της κατ’ αυτήν Ιεράς Αρχιεπισκοπής, υπό το λίαν επίκαιρον και σύγχρονον θέμα: “Η Διοίκησις της Εκκλησίας, το Συνοδικόν Σύστημα και η Πανορθόδοξος Σύνοδος”.
…Η Ορθόδοξος ημών Εκκλησία, δια μέσου των αιώνων, αντιμετώπισε τας εκάστοτε σοβαράς “κρίσεις” εν τη ασκήσει του σωτηριώδους έργου αυτής, και μάλιστα τας δογματικάς τοιαύτας, μέσω των συγκληθεισών κατά καιρούς Οικουμενικών και τοπικών Συνόδων, αι οποίαι ωρθοτόμησαν τον λόγον της αληθείας και ημπόδισαν τας αιρέσεις να διασπάσουν τον άνωθεν υφαντόν άρραφον εκκλησιαστικόν χιτώνα της του Χριστού αληθείας.
…η σύγκλησις προσεχώς της επί μακράν σειράν ετών προετοιμασθείσης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας απαιτεί όπως προσέλθωμεν εις αυτήν με άσκησιν, πνευματικήν εγρήγορσιν, πολλήν προσευχήν και διαρκή εκζήτησιν του φωτισμού και της Χάριτος του Παναγίου Πνεύματος, του συγκροτούντος όλον τον θεσμόν της Εκκλησίας, επαναλαμβάνοντες και ημείς οι σύγχρονοι το Αποστολικόν “έδοξε τω Αγίω Πνεύματι και ημίν”.
Ούτω φρονούντες, εκφράζομεν την βεβαιότητα ημών ότι θα έχωμεν πάντας υμάς συμπροσευχομένους κατά τας εργασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και συγχαίρομεν από της Μητρός Εκκλησίας την υμετέραν φίλην Ιερότητα δια την επιλογήν του συγκεκριμένου θέματος προς ενημέρωσιν του ιερού υμών κλήρου, ευλογούντες πατρικώς τους ευλαβεστάτους Ορθοδόξους κληρικούς και μοναχούς της καθ’ υμάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής, τους συμμετέχοντας εις την αρχομένην πολυωφελή εκκλησιαστικήν ταύτην συγκέντρωσιν».
Στη συνέχεια ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Γρηγόριος χαιρέτησε εγκάρδια και με πατρική αγάπη τους Συνέδρους, τους οποίους ευχαρίστησε και συνεχάρη για τη διακονία τους. Αναφέρθηκε δε λεπτομερειακά στα παρακάτω θέματα:
1) H σύγχρονη τεχνολογία δεν πρέπει να περιφρονείται αλλά δεν πρέπει να είμαστε προσκολλημένοι σ’ αυτήν, γιατί «οὐκ ἔχομεν ὧδε μένουσαν πόλιν, ἀλλὰ τὴν μέλλουσαν ἐπιζητοῦμεν».
2) Οι κληρικοί έχουμε χρέος να καλλιεργούμε την ενότητα των πιστών με τον Χριστό και να τους καλούμε συνεχώς σε τακτικό εκκλησιασμό και μυστηριακή ζωή.
3) Έχουμε υποχρέωση να εργασθούμε εντατικά για την κατήχηση των νέων ανθρώπων.
4) Ανάμεσά μας έχουμε σήμερα κληρικούς που, με τις οικογένειές τους, ασπάσθηκαν την Ορθοδοξία με πολλές θυσίες και τους συγχαίρουμε γι’ αυτό.
5) Να δείχνουμε ενδιαφέρον για το Ελληνικό Σχολείο της Κοινότητας και για τα Ομολογιακά Σχολεία που έχει ιδρύσει η Ιερά Αρχιεπισκοπή.
6) Πρέπει να καλλιεργούμε την ενότητα μεταξύ μας και με τους αδελφούς συνεργάτες μας, τους λαϊκούς Άρχοντες των Κοινοτήτων.
7) Το κύριο έργο μας είναι η καλλιέργεια του ιερού αμπελώνα του Κυρίου και η φροντίδα του Ιερού Ναού που μας εμπιστεύθηκε η Εκκλησία. Η θεία λατρεία και το κήρυγμα είναι βασικό μέλημα των κληρικών. Αυτά να τα επιτελούμε με επιστήμη, σοφία, ταπείνωση και φόβο Θεού.
8) Το ιεραποστολικό φρόνημα να διέπει τη σκέψη και τη διακονία μας.
Γ. Η κύρια ομιλία του Συνεδρίου
Ο Πανιερ. Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος έδωσε την κύρια ομιλία του Ιερατικού Συνεδρίου (στην Αγγλική γλώσσα), με θέμα: «Η Διοίκησις της Εκκλησίας, το Συνοδικόν Σύστημα και η Πανορθόδοξος Σύνοδος». Ο Άγιος Διοκλείας είναι ένας ιδιαίτερα χαρισματικός ομιλητής, ο οποίος παρουσίασε το θέμα του με ακραιφνή μεθοδικότητα και με βαθιά επιστημοσύνη, διανθίζοντάς το με γλωσσικό πλουραλισμό και με πολλές ιστορικές εικόνες. Μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:
Oι Σύνοδοι δεν είναι στατικές, αλλά δυναμικές. Αποτελούν δε ουσιαστικό τμήμα της εκκλησιαστικής ζωής.
Η συνοδικότητα δεν είναι προαιρετικός εξοπλισμός, αλλά απαραίτητο στοιχείο της στρατευομένης Εκκλησίας.
Κάθε Σύνοδος είναι μια προέκταση του Μυστικού Δείπνου του Υπερώου της Σιών.
Οι Σύνοδοι υφίστανται ελέω Θεού και θείω δικαιώματι.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στις Συνόδους της Ορθόδοξης Εκκλησίας από την 7η Οικουμενική Σύνοδο μέχρι σήμερα.
Προτιμά τον όρο «Orthodoxy in the Western Lands», αντί του προτεινόμενου «Orthodox Diaspora»!
Η Αυτοκεφαλία σήμερα είναι ένα ζήτημα στο οποίο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση της «Ορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής». Πιστεύει ότι το θέμα αυτό πρέπει να συζητηθεί και να αποφασισθεί στην Πανορθόδοξη Σύνοδο.
Για τον δεύτερο γάμο των κληρικών, την χειροτονία των διγάμων και για τον τρόπο υποδοχής των προσηλύτων έχουμε ποικιλία πρακτικών. Χρειάζεται να βρεθεί κοινή γραμμή.
Στο ερώτημα αν η ερχόμενη Πανορθόδοξη Σύνοδος θα είναι Οικουμενική, ο Πανιερώτατος απάντησε σταθερά πως «όχι». Ανάμεσα στους λόγους ανέφερε ότι η Πανορθόδοξη Σύνοδος δεν θα ασχοληθεί με δογματικά θέματα, κι επίσης ότι η εκπροσώπηση και η ψηφοφορία διαφέρουν από την πρακτική των Οικουμενικών Συνόδων.
Θεωρεί ότι η επικείμενη Πανορθόδοξη Σύνοδος είναι η αρχή μια πορείας. Θα ακολουθήσουν κι άλλες τα επόμενα χρόνια.
Tέλος, επισήμανε την επιτακτική ανάγκη για προσευχή, με σκοπό την επιτυχία της Πανορθοδόξου Συνόδου.
Δ. Kληρικοί – ομιλητές και θέματα
Οι Κληρικοί – ομιλητές και τα αντίστοιχα θέματά τους είχαν ως εξής:
1). Πρωτοπρ. Γρηγόριος Παλαμάς Carpenter, «Σχολιασμός της Νομοθεσίας περί αποχωρήσεως των μαθητών από το μάθημα σεξουαλικής αγωγής»
2). Πρωτοπρ. Ιωάννης Nankivell, «Ιερατικές κλήσεις – Κατάρτιση υποψηφίων κληρικών»
3). Πρωτοπρ. Γεώργιος Ζαφειράκος, «Η Διοίκηση των Κοινοτήτων στην Ι.Α. Θυατείρων & Μ.Β.»
4). Αρχιμ. Αιμιλιανός Παπαδάκης, «Το νέο Καταστατικό των Κοινοτήτων της Ι.Α. Θυατείρων & Μ.Β.»
5). Πρωτοπρ. Αναστάσιος Σαλαπάτας, «Κανονισμοί Κοινοτικών Οργανισμών Ι.Α. Θυατείρων & Μ.Β.»
6). Πρωτοπρ. Στέφανος Maxfield, «Επιστεύματα (Trusts) και διάφορα νομικά θέματα»
7). Πρωτοπρ. Ιωσήφ Παλιούρας, «Τα 30χρονα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Α. Θυατείρων & Μ.Β.»
Μετά από κάθε ομιλία ακολούθησε συζήτηση. Στις συζητήσεις συμμετείχαν πολλοί κληρικοί, και ιδιαίτερα οι Αρχιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, οι οποίοι με τη θελογική γνώση και την πολύχρονη εμπειρία και σοφία τους συνέβαλαν στην ευόδωση των εργασιών του Συνεδρίου.
Ε. Άλλες δραστηριότητες του Συνεδρίου
Οι Σύνεδροι επισκέφθηκαν τον Αγγλικανικό Καθεδρικό Ναό του Κόβεντρυ και ξεναγήθηκαν σε αυτόν από τον Προϊστάμενό του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καθεδρικός Ναός της πόλης είχε βομβαρδισθεί και καταστραφεί ολοσχερώς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και κατόπιν ανηγέρθη εκ θεμελίων.
Το βράδυ της δεύτερης ημέρας η φιλοξενούσα Κοινότητα παρέθεσε πλούσιο δείπνο, στο οποίο εκτός των Συνέδρων, ήταν καλεσμένες οι ομολογιακές και διοικητικές Αρχές της πόλης του Κόβεντρυ, καθώς και εκπρόσωποι όμορων Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων.
Την τρίτη ημέρα του Συνεδρίου τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ. Γρηγορίου και συμμετεχόντων Ιερέων και Διακόνων.
Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο στη μνήμη του πρόσφατα κοιμηθέντος μέλους του Ιερατικού Συνδέσμου μακ. Αρχιμ. Εφραίμ Lash, σπουδαίου κληρικού, θεολόγου και μεταφραστού της Ι.Α. Θυατείρων & Μ.Β.
ΚΕΙΜΕΝΟ: Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, Λονδίνο
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Διοίκηση Εκκλησίας και Πανορθόδοξη- Ετήσιο ιερατικό συνέδριο Αρχιεπισκοπής Θυατείρων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.