Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τοπικό τύπο της Ναυπάκτου την Παρασκευή 17 Ιουνίου οι 16 Μοναχοί της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου βρέθηκαν στον Ανακριτή Μεσολογγίου μετά από μηνυτήρια αναφορά του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεου Βλάχου. 
   Οι μοναχοί και ιερομόναχοι αφέθηκαν ελεύθεροι, μετά την ανάκριση αφού κατέθεσαν ανατρεπτικό Υπόμνημα, με 99 συνημμένα έγγραφα, με την παρουσία και αμέριστη συνδρομή του συνηγόρου των, κ. Νίκου Αντωνιάδη.

    Δείτε τι έγραψε στο προφίλ του στο facebook  ο Αρχ. Ιγνάτιος Σταυρόπουλος, Ιερομόναχος της Μονής:
   «Στο κενό έπεσε γιά μιά ακόμη φορά η καλοστημένη δικαστική παγίδα που έστησε ο μητροπολίτης κ. Ιερόθεος Βλάχος, εναντίον όλων των κοινοβιατών Mοναχών της Μονής Μεταμορφώσεως, με την μηνυτήρια αναφορά του, και τις περίπου 3.500 σελίδες εγγράφων της δικογραφίας που σχηματίστηκε, σε βάρος των Μοναχών, κακουργηματικού χαρακτήρα, μήπως και καταφέρει να τους κλείσει τελικά στη φυλακή, τρεις μέρες πρίν την μεγάλη γιορτή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος!

-Οι 16 μοναχοί και ιερομόναχοι, «αφέθησαν ελεύθεροι» γιά μιά ακόμη φορά, μετά την βάσανο της ανάκρισης στον Ανακριτή Μεσολογγίου χθες στις 17 Ιουνίου, όπου κατέθεσαν ανατρεπτικό Υπόμνημα, με 99 συνημμένα έγγραφα, με την παρουσία και αμέριστη συνδρομή του συνηγόρου των, κ. Νίκου Αντωνιάδη.
-Μοναδικός «σύμμαχος» του δικομανούς μητροπολίτη αυτή τη φορά, βρέθηκε ενας και ΜΟΝΟΣ οικονομικός επιθεωρητής, που κατέθεσε στη δικογραφία, δική του κατάπτυστη «έκθεση ελέγχου», εναντίον των μοναχών, -χωρίς όμως να κάνει ΠΟΤΕ έλεγχο- στα οικονομικά στοιχεία του Μοναστηριού, που μέχρι τώρα έχουν ήδη ελεγχθεί από 57 οικονομικούς ελέγχους, ΔΟΥ, ΣΔΟΕ, ΣΟΛ, Υπουργείου Οικονομικών κλπ κλπ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήδη από το 2003 το Συμβούλιο Εφετών Πατρών, είχε επιληφθεί, και πάλι είχε αθωώσει πανηγυρικά την μοναστική Αδελφότητα, γιά παρόμοιες κατηγορίες του ίδιου τοπικού μητροπολίτη… που δεν το βάζει κάτω.

-Ηδη όμως, διεξάγεται και προκαταρκτική εξέταση σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος πλέον του επιθεωρητή Πατρών Α.Λ., μετά από σχετική μήνυση που κατέθεσε προχθές, ο Γραμματέας της Ι. Μονής, Αρχιμ. Ιγνάτιος Σταυρόπουλος, ενώπιον της αρμόδιας Εισαγγελίας Πατρών και αναμένονται εξελίξεις.
Dr Ignatios Stavropoulos»