Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Το...ζουμί της Πανορθόδοξης (ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ & ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ



















Τι μας περιμένει το επόμενο χρονικό διάστημα αναφορικά με τις διορθόδοξες σχέσεις συμπεραίνει κανείς από την εκπομπή του η οποία αφιερώθηκε στην . Η αποτίμηση της Συνόδου μέσω των συνεντεύξεων , Αρχιεπίσκόπων και δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη μέρα αυτής. 
"Ξεκινούμε μια νέα περίοδο Συνόδων παγκοσμίου εμβελείας και είναι ένας πολύ μεγάλος τόμος που τώρα γράφουμε μόνο τον πρόλογο", είπε ο Μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ επιβεβαιώνοντας πως η νέα μόδα των συχνότερων επαφών των προκαθημένων των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών θα μας απασχολήσει επί μακρόν το επόμενο διάστημα. Και βεβαίως με δεδομένη και την απόφαση να πραγματοποιούνται κάθε επτά χρόνια τέτοιες Πανορθόδοξες Σύνοδοι 
Έχει ενδιαφέρον πως βλέπουν και πως ερμηνεύουν στην εκπομπή οι κεφαλές της Ορθοδοξίας που βρέθηκαν στην Κρήτη την συνοδικότητα σε σύγκριση και με το παπικό σύστημα.  
Για τους απόντες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος είπε πως "δεν έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη των βασικών θέσεων, διατυπώσεων και της τελικής μορφής των κειμένων", ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων πως δεν "εγινε εμπόδιο για την περάτωση των εργασιών" , ενώ ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ζήτησε να διδαχθούμε για την επόμενη φορά, Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ζήτησε από τις απούσες εκκλησίες να προσυπογράψουν έστω και εκ των υστέρων τα κείμενα της Συνόδου.
Μητροπολίτες σχολιάζουν τι ειπώθηκε για τις Νέες Χώρες στην Ελλάδα, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής μιλάει για τους μεικτούς γάμους. Ο Αρχιδιάκονος π. Ιωάννης Χρυσαυγης από την πλευρά του μιλάει στην κάμερα του καναλιού της Βουλής για το δεύτερο γάμο των κληρικών. 
Ενδιαφέρον έχει τι αποφασίστηκε για τη νηστεία τόσο σε μη προνομιούχες χώρες που υπάρχει πρόβλημα τροφής, όσο και σε συνάρτηση με την παχυσαρκία. Για αυτό μίλησε στην εκπομπή ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.  
Για το φλέγον ζήτημα των σχέσεων με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο μίλησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κάνοντας λόγο για "κείμενο έκφρασης ορθόδοξης αυτοσυνειδησίας των κατά τόπους ορθοδόξων Εκκλησιών" και συμπλήρωσε πως δεν είναι ένα κείμενο που θα καυτηριάσει τα λάθη που έκαναν οι υπόλοιπες εκκλησίες ούτε είναι ένα κείμενο πολεμικό ή αντιρρητικό! 
Εντύπωση πάντως δημιουργεί πως δεν αναφέρεται πουθενά στο βίντεο της εκπομπής πως υπήρξαν Μητροπολίτες που δεν υπέγραψαν κάποια κείμενα. 
Και κάτι τελευταίο. Εντός και εκτός των τειχών τσακωνόμαστε κατα πόσο θα πρέπει να αποκαλούνται Εκκλησίες τα υπόλοιπα δόγματα. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο 45ο λεπτό περίπου του βίντεο, θέλουμε να πιστεύουμε εν τη ρήμην του λόγου, μίλησε και για "ισλαμικές εκκλησίες"! 

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή του Καναλιού της ελληνικής Βουλής: 


Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.