Τα τελευταία γεγονότα με την πανορθόδοξη Σύνοδο  και η «σφοδρή»  διαφοροποίηση  των Πατριαρχείων Κων/πολεως και Μόσχας , μας καταδεικνύει ότι υπάρχουν βαθύτερα αίτια, που υποβόσκουν εδώ και μεγάλο  διάστημα, τα οποία οδήγησαν στην αποχή της ρωσικής εκκλησίας από την Κρήτη.
Σύμφωνα με ρωσικό άρθρο, η  ουσία  έγκειται την αδήριτη ανάγκη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας  να ξεπεράσει   το  στενό όριο του  αποκαλούμενου «ρωσικού κόσμου»,  και να «εξέλθει»  από την  ρωσική επικράτεια ώστε να μεταβεί σε αυτό που προορίζονταν. Δηλαδή  στο πλαίσιο «Μόσχα – η Τρίτη Ρώμη», το οποίο αποτελούσε την φυσική συνέχεια μετά την πτώση της βασιλεύουσας Κωνσταντινούπολης.
Οι  «τοίχοι αυτού του φρουρίου»  στις ημέρες μας σύμφωνα με του Ρώσους ειδικούς ,  έχουν ήδη «καταρρεύσει» εδώ και μεγάλο  χρονικό διάστημα, ΚΑΙ ΤΩΡΑ ήρθε η ώρα  αφού πληρωθούν  βέβαια όλες οι  προϋποθέσεις για την δημιουργία, ενός ΝΕΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ,  ΜΑΚΡΙΑ από το ΦΑΝΑΡΙ το οποίο δεν είναι ενδεχομένως  ΠΛΕΟΝ αρκετά επάξιο να κατέχει αυτόν τον τίτλο, τονίζει το  ρωσικό άρθρο.

Για αυτό και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία χρειάζεται το δικό της  «Βατικανό».  Η σημερινή εκκλησία της Ρωσίας  εξακολουθεί να