Σε σύγχρονους μάρτυρες της χριστιανικής πίστης από επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια τα μέλη της Κοπτικής Εκκλησίας. Από την εκτέλεση των 21 Αιγύπτιων ομήρων που μαρτύρησαν, μπροστά στον τηλεοπτικό φακό, από τη λεπίδα των τζιχαντιστών σε κάποια παραλία της Λιβύης το 2015, ως τις βομβιστικές επιθέσεις που κατά
καιρούς συγκλονίζουν την Αίγυπτο, άφθονο είναι το Κοπτικό αίμα που χύθηκε στον βωμό της χριστιανικής πίστης.
     
Ποιοι είναι όμως οι Κόπτες;
    Σύμφωνα με τον Νίκο Κουρεμένο, Δρ. Κοπτικών Σπουδών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ «Κόπτες ονομάζονται οι αυτόχθονες Χριστιανοί της Αιγύπτου που ανάγουν τις ρίζες από την αποστολική εποχή. Ανήκουν δογματικά στη λεγόμενη οικογένεια των προ-Χαλκηδονίων Εκκλησίων (μαζί με τους Αρμένιους και τους Συρο-ιακωβίτες) και αποκόπηκαν από την αρχαία αδιαίρετη Εκκλησία μετά τη Δ’ Οικουμενική Σύνοδο του 451 στη Χαλκηδόνα , επειδή δεν αποδέχτηκαν τις αποφάσεις της για τη χριστολογική διδασκαλία των δυο φύσεων των Χριστού. Για το λόγο αυτό για πολλούς αιώνες αποκαλούνταν "Μονοφυσίτες", όρος, ωστόσο, ο οποίος έχει απορριφθεί από το σύγχρονο οικουμενικό διάλογο. Πρόκειται, λοιπόν, για μια χριστιανική κοινότητα με αρχαία παράδοση με έντονη την επίδραση της μοναστική πνευματικότητας, αφού ο Κοπτικός Μοναχισμός αποτελεί τη ζωντανή συνέχεια της ασκητικής παράδοσης που άνθισε στις ερήμους της Αιγύπτου μόλις από τον 4ο αιώνα. Στη λειτουργική τους ζωή χρησιμοποιούν την Κοπτική γλώσσα, που αποτελεί μια ιδιότυπη μίξη της αρχαίας αιγυπτιακής με την ελληνική γλώσσα».
   Οι εκτιμήσεις για τον πληθυσμό των Κοπτών ποικίλουν. Κατά ορισμένες πηγές ο συνολικός πληθυσμός τους είναι περίπου 15-16 εκατ. άτομα. Από αυτούς, περίπου 11-12 εκατ. Κοπτών ζουν στην Αίγυπτο, όντας η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χριστιανική κοινότητα σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, ενώ επιπλέον 4-5 εκατ. Κοπτών ζουν στη διασπορά (κυρίως στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία). Κοινότητα Κοπτών υπάρχει και στην Ελλάδα, όπου εγκαταβιούν περίπου 1.500-2.000 άτομα.