Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Η μετάνοια καί η εξομολόγηση σώζει τόν άνθρωπο

 11. Ἡ μετάνοια καί ἡ ἐξομολόγηση σώζει τόν ἄνθρωπο

2η Κατήχηση, 4ο μέρος & 3η Κατήχηση 1ο μέρος, Ἁγίου Κυρίλλου Ἱεροσολύμων

Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης


Ἡ μετάνοια καί ἡ ἐξομολόγηση σώζει τόν ἄνθρωπο, 2η Κατήχηση, 4ο μέρος & 3η Κατήχηση 1ο μέρος, Ἁγίου Κυρίλλου Ἱεροσολύμων, Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης, Ὁμιλία τοῦ π. Σάββα στίς 26-3-2011 http://www.HristosPanagia.gr
Πηγή

Chrislam: Η Ευρώπη οδεύει στον εξισλαμισμό των Χριστουγέννων




Του Μανώλη Κείου
Έβαλε μπροστά το κορυφαίο σχέδιο της η Πανθρησκεία για να εξισώσει τον αληθινό Θεό με τις άλλες θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Η εκ νέου θεολόγηση των Χριστουγέννων βασίζεται στην ψευδή προϋπόθεση ότι ο Ιησούς της Βίβλου είναι ο Ιησούς (Ίσα) του Κορανίου. Αυτή η θρησκευτική σύντηξη, που μερικές φορές αναφέρεται ως «Chrislam», κερδίζει έδαφος σε μια Δύση που βιβλικά είναι αναλφάβητη!
Ένα σχολείο στο Lüneburg ανέβαλε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι

Κοιτώντας την εικόνα της Γεννήσεως


Γράφει ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών*

   Στο πλούσιο υμνολόγιο της Εκκλησίας μας, την παραμονή των Χριστουγέννων, ψάλλεται ένα...
πολύ ωραίο ιδιόμελο, στη διάρκεια της Α΄ Ὥρας, των Βασιλικών Μεγάλων Ωρών.: «Βηθλεὲμ ἑτοιμάζου· εὐτρεπιζέσθω ἡ φάτνη· τὸ Σπήλαιον δεχέσθω, ἡ ἀλήθεια ἦλθεν· ἡ σκιὰ παρέδραμε· καὶ Θεὸς ἀνθρώποις, ἐκ Παρθένου πεφανέρωται, μορφωθείς τὸ καθ᾿ ἡμᾶς, καὶ θεώσας τὸ πρόσλημμα. Διὸ Ἀδὰμ ἀνανεοῦται σὺν τῇ Εὔᾳ, κράζοντες· Ἐπὶ γῆς εὐδοκία ἐπεφάνη, σῶσαι τὸ γένος ἡμῶν».1

Είναι ποίημα, του Πατριάρχου τῆς Ἁγίας Πόλεως τῶν Ἱεροσολύμων Σωφρονίου, καί ψάλλεται σέ ήχο πλ. τοῦ Δ΄.

Αμαρτία και Σωτηρία


Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού

Η κατάργηση των παθών ας γίνεται με τον εξής τρόπο:
Με την εγκράτεια καταργείται η γαστριμαργία.
Με τον θείο πόθο και την επιθυμία των μελλόντων αγαθών καταργείται η πορνεία.
Με την συμπάθεια προς τους φτωχούς καταργείται η φιλαργυρία.
Με την αγάπη και την καλοσύνη προς όλους καταργείται η οργή.
Με την πνευματική χαρά καταργείται η κοσμική λύπη.
Με την υπομονή, την καρτερία και την ευχαριστία προς τον Θεό καταργείται η ακηδία.
Με την κρυφή εργασία των αρετών και την συνεχή προσευχή με συντριβή καρδιάς, καταργείται η κενοδοξία.
Με το να μην κρίνει κανείς τον άλλο και με το να μην τον εξευτελίζει, όπως έκανε ο αλαζόνας Φαρισαίος, αλλά με το να νομίζει τον εαυτό του τελευταίο από όλους καταργείται η υπερηφάνεια.
Έτσι λοιπόν αφού ελευθερωθεί ο νους από τα παραπάνω πάθη και ανυψωθεί στο Θεό, ζει από εδώ τη μακάρια ζωή και δέχεται τον Aρραβώνα του Αγίου Πνεύματος. Και όταν φύγει από εδώ, έχοντας απάθεια και αληθινή γνώση, στέκεται μπροστά στο Φως της Αγίας Τριάδος και καταφωτίζεται μαζί με τους αγίους αγγέλους στους απέραντους αιώνες. 
               Πηγή

Παράδοξες θέσεις μοναχού.


 Λάβαμε τὸ παρακάτω e-mail:
   
Ένας μοναχός που φιλοξενείται σε Μοναστήρι της Βορείου Ελλάδος και τις ομιλίες του αναμεταδίδουν διάφορα μικρής επισκεψιμότητας ιστολόγια, περιέρχεται διάφορες πόλεις και μαζί με τις αγιοπατερικές θέσεις περί μετανοίας, διαδίδει και κακόδοξες θέσεις, επιτίθεται δε εναντίον αποτειχισμένων αδελφών.
Σας στέλνω τη διεύθυνση στο youtube και των ιστολογίων για να το διαπιστώσετε ιδίοις όμασι!
       (Ἀκολουθοῦν τρεῖς διευθύνσεις).

   πισκεφθήκαμε τὰ συγκεκριμένα ἱστολόγια καὶ ἀκούσαμε κάποια ἀπὸ αὐτὲς τὶς ὁμιλίες καὶ διαπιστώσαμε ὅτι ὑπάρχει πρόβλημα. Σκεφτήκαμε νὰ δημοσιεύσουμε τὶς ὁμιλίες του καὶ νὰ τὶς σχολιάσουμε, ἀλλὰ ἐλπίζουμε ὅτι οἱ σεβαστοὶ Πατέρες τῆς Μονῆς ποὺ τὸν φιλοξενεῖ, πληροφορούμενοι τὸ γεγονὸς θὰ ἀντιληφθοῦν τὸ κακὸ ποὺ γίνεται καὶ θὰ σταματήσουν τὴν διάδοση τέτοιων θέσεων, ὥστε νὰ μὴ δώσουν ἀφορμὴ γιὰ περαιτέρω σκανδαλισμό. Πληροφορηθήκαμε ὅτι κάποιοι ἤδη τοὺς ἔχουν μιλήσει γιὰ τὸ πρόβλημα, ἀλλὰ φαίνεται ὅτι δὲν ἔχουν ἀντιληφθεῖ τὸ μέγεθος του πράγματος.

"...Καὶ τόπος ἦν οὐδείς, τῷ καταλύματι"!


Αποτέλεσμα εικόνας για τοποσ ην ουδεισ τω καταλύματι


Γράφει ο π. Φώτιος Βεζύνιας
   Χριστούγεννα… Δηλαδή Χριστού Γέννα... Όλοι μιλούν για το γεγονός της γεννήσεως, ιδιαίτερα στη σημερινή πτωχή πνευματικά εποχή.
   Μιλούν… χρησιμοποιώντας μεγάλα και πομπώδη λόγια!.. Αλλά αλήθεια, έφθασε κανείς να αισθανθεί αυτό που ένιωσαν η Παρθένος Μαρία, ο Μνήστωρ Ιωσήφ και το Θείο Βρέφος στη κοιλιά της μητέρας Του;.. Έχουμε άραγε δοκιμάσει  αυτήν την αίσθηση της απόλυτης αδιαφορίας του κόσμου; Της αρνήσεως να συμπεριλάβει έστω και λίγο, μέσα στις τόσες και τόσες φροντίδες του… την φροντίδα μιας γέννας; Μιας γέννας όχι σαν τις άλλες… Μιας γέννας που θα γεννήσει με την σειρά της την Ελπίδα της Σωτηρίας;

   Μας το μεταφέρει υπέροχα ο υμνωδός στα προεόρτια των Χριστουγέννων, με

Ο μόχθος της αναπαύσεως και η ανάπαυση του μόχθου!

Ανάπαυση μέσα στο μόχθο…!

 Του αειμνήστου Ιωάννου Κορναράκη

Καθηγητού Παν. Αθηνών

   «Λόγισαι την αργίαν, αρχήν της σκοτώσεως της ψυχής».



  Η βασική επιδίωξη των τεχνολογικών κατακτήσεων εντοπίζεται εύστοχα στην εξασφάλιση κάθε φορά και τελειότερων ανέσεων μέσα στην περιοχή του ανθρωπίνου βίου. Η τεχνολογική πρόοδος δηλαδή υπηρετεί δουλικά και ασταμάτητα μια βασική αδυναμία της ανθρωπίνης προσωπικότητος, την ακατάσχετη τάση για άνεση, για ανάπαυση!
    Φαίνεται ότι η νοσταλγία του Παραδείσου, την οποία και ο Μπερδιάγιεφ υπογραμμίζει, συμπυκνώνεται σήμερα (στην κοσμική της διαστροφή) σε μια ψυχική ροπή προς την αμεριμνησία, τη νωχέλεια, την ανάπαυση του σώματος και του νου. Ο τεχνολογικός αιώνας μας, όπως διαμορφώνει τη ζωή μας, εντείνει συνεχώς την ψυχική δίψα για άνεση, για ανάπαυση. Ήδη ο αιώνας αυτός κατόρθωσε να περιορίσει πολλές αναγκαίες εργασίες του ανθρώπου στην απλή πίεση ενός διακόπτη ή ενός ηλεκτρικού πλήκτρου.
   
  Έτσι ο σύγχρονος τεχνολογικός άνθρωπος εμπιστεύεται τις προσδοκίες και τις κρυφές αγωνίες του, για ανάπαυση και άνεση, σε μερικά θαυματουργικά κουμπιά. Θέλει να κινεί μόνο το δακτυλάκι του σε κάθε βασικό ή δευτερεύον έργο της ζωής και … τίποτε περισσότερο!! Ο σωματικός κόπος και μόχθος του φαίνεται σαν μια αδικαιολόγητη αδικία της φύσεως, σαν μια προσβολή της

ΚΑΤΑΔΙΚΗ του Οικουμενισμού, αλλά και ...αποδοχή της Συνόδου της Κρήτης!


Μητροπολίτης Κυθήρων:

ΚΑΤΑΔΙΚΗ του Οικουμενισμού

Σχόλιο (Ἀπὸ Κατάνυξις”):
    
    Σεβασμιώτατε, είναι μία καλή αρχή, αλλά την υπογραφή σας την βάλατε τον θλιβερό Νοέμβριο του 2016 στην Ιεραρχία,

όταν επικυρώθηκε και απο την Εκκλησία της Ελλάδος η ψευδοσύνοδος του Κολυμβαρίου, που αντίθετα με την σημερινή ποιμαντορική Χριστουγενιάτικη εγκύκλιο σας, εκεί, ο οικουμενισμός ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΗΚΕ ΣΥΝΟΔΙΚΑ.
    Βέβαια, ποτέ δεν είναι αργά. Και όπως λέει, ειδικά για την περίσταση αυτή, ο αγωνιστής κληρικός π. Θ. Ζήσης ''ΟΙ ΣΟΦΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΝΕ ΛΑΘΗ, ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ ΠΙΣΩ''. Θα περιμένουμε λοιπόν να μας χαροποιήσετε εμπράκτως... Την ευχή σας.



ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Πρός
Τόν Ἱερόν Κλῆρον καί
τόν Χριστώνυμον Λαόν
τῆς καθ΄ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως
Κυθήρων καί Ἀντικυθήρων
«Γένους βροτείου τὴν ἀνάπλασιν πάλαι,
ᾌδων Προφήτης, Ἀββακούμ προμηνύει,
Ἰδεῖν ἀφράστως ἀξιωθεὶς τὸν τύπον˙
Νέον Βρέφος γάρ, ἐξ ὄρους τῆς Παρθένου,
Ἐξῆλθε λαῶν, εἰς ἀνάπλασιν Λόγος».
(Εἱρμός δ΄ ᾠδῆς Χριστουγέννων, Ἰαμβικός)

Ἀγαπητοί μου Ἀδελφοί καί Συλλειτουργοί,
Ἀδελφοί μου Χριστιανοί, Τέκνα μου ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά˙
    Εὐλογημένα, εἰρηνικά, θεοχαρίτωτα καί δωρεοφόρα Χριστούγεννα!
    Ἱερά καί ἁγία, φωταυγής καί μυσταγωγική εἶναι ἡ νύκτα τῶν Χριστουγέννων. Ὁ ἱερός ὑμνογράφος, τό στόμα τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας, ἀναφωνεῖ σέ πανηγυρικό τόνο: «Μεγάλυνον ψυχή μου, τόν ἐκ τῆς Παρθένου, Θεόν σαρκί τεχθέντα. Μεγάλυνον ψυχή