Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Εκοιμήθη ο Αττικής Νικόδημος

Τρίτη, 2 Απριλίου 2013


  Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος

Νικόδημος Γκατζιρούλης



Πηγή: amen.gr
του Νίκου Παπαχρήστου

 

Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Δευτέρας ο Μητροπολίτης κυρός Νικόδημος Γκατζιρούλης, 86 ετών.
 Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Ιεράρχη θα τελεστή στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως (Νεό Στουδίο) στην Αυλώνα σήμερα το απόγευμα, στις 6. 


Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την συνέντευξη  του Μακαριστού Μητροπολίτη Νικοδήμου (που έδωσε το 2010) στον Νίκο Παπαχρήστου:

Ν.Π.: Κλείνοντας την συνέντευξη αυτή θα ήθελα να σας ρωτήσω Σεβασμιώτατε, εάν συγχωρείτε όλους όσοι, σε αυτά τα 36 χρόνια, σας πίκραναν…

Μητρ.Νικόδημος: Δεν κρατάω τίποτα για κανέναν αδελφέ μου. Είναι περιττό. Τι να κρατήσω; Εκεί είναι το θέμα; Εγώ αύριο το πρωί φεύγω… Κύριε μου, ελέησέ με. Δεν ξέρω αν στην πόρτα του Αγίου Πέτρου συναντήσω τον τάδε ή τον δείνα…(γελάει).

Ν.Π.: Συγχωρείτε όμως αυτούς που θεωρείτε ότι σας αδίκησαν;

Μητρ.Νικόδημος:
 Δεν τους σκέπτομαι καθόλου. Να αρχίσω τον κατάλογο τώρα; Κοίταξε να δεις όλοι γινόμαστε ιστορία σε κάποια φάση. Γινόμαστε ιστορία. Γυρίζεις πίσω… μπορεί να στιγματίζεις κάποια πράξη αλλά από μια απόσταση. Χρόνου, εντυπώσεων… Δεν είναι δυνατόν κανείς να κρατάει… Είναι αδιανόητο. 
Ν.Π.: Θα θέλατε να είχατε αποφύγει κάποια πράγματα;

Μητρ.Νικόδημος: Τα λάθη μου, ναι. Όσα λάθη έχω κάνει θα ήθελα να τα αποφύγω. Δεν λέω ότι δεν έχω κάνει λάθη στη ζωή μου.
Γιατί αλάθητος δεν είναι κανένας. Ούτε εγώ είμαι αλάθητος. Και θα είμαι ευτυχής εάν πουν «ξέρεις έχεις κάνει αυτό το λάθος». Και θα ζητήσω συγνώμη. Και αν το λάθος μου είναι τέτοιο που πρέπει να τιμωρηθώ, να τιμωρηθώ, γιατί όχι. 


Ν.Π.: Σεβασμιώτατε, σας ευχαριστώ θερμά για την συζήτηση που είχαμε…

Μητρ.Νικόδημος: 
Και εγώ χάρηκα που σε γνώρισα αδελφέ μου…

Ν.Π.: Σεβασμιώτατε, θα ήθελα να βάλετε εσείς την τελεία σε αυτή την συζήτηση…

Μητρ.Νικόδημος: 
Κάποτε πρέπει να καθίσουμε κάτω και να δούμε τα ουσιαστικά προβλήματα της Εκκλησίας και να χαράξουμε ένα δρόμο ουσιαστικό. Και όπου κάναμε λάθη, γυρίζουμε πίσω. Δεν είναι κακό να τα ομολογήσουμε. Και όπου χρειάζεται να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες, να τις αναπτύξουμε.



2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/4/13, 4:24 μ.μ.

    Θα ήταν άδικο να μην υπενθυμίσουμε την αθλιότητα της δεσποτοκρατίας στην ελλαδική θεσμική Εκκλησία, η οποία ανεγνώριζε την αδικία που έγινε στους «δώδεκα μητροπολίτες» από τους οποίους με χουντικό νόμο καθαίρεσε από τους θρόνους τους, χωρίς δίκη και απολογία, όπως απαιτούν οι Ιεροί Κανόνες να κάνουν οι γνήσιοι Επίσκοποι. Δυστυχώς, οι ελλαδίτες επίσκοποι έδειξαν ότι είναι αλλοτριο-επίσκοποι. Διότι, αν επρόκειτο περί λάθους, θα το αναγνώριζαν. Αυτοί όμως, και οι συνένοχοί τους που τους ακολούθησαν, όχι μόνο δεν αναγνώρισαν το λάθος, αλλά το συνέχισαν. Μάλιστα έφτασαν στο σημείο να κοροϊδεύουν τους εναπομείναντες (όταν πέθαναν οι περισσότεροι από τους δώδεκα), πότε με το να τους υπόσχονται ότι θα τους αποκαταστήσουν, αλλά θέτοντες όρους ταπεινωτικούς και αρνούμενοι να κάνουν (έστω και εκ των υστέρων) πραγματική δίκη ή εξέταση του προβλήματος βάσει των Ι. κανόνων, πότε ότι δεν αρνούνται να θυσιάσουν το θρόνο τους για χάρη τους (π.χ. Μεσογαίας Νικόλαος). Χαρακτηριστικό είναι ότι στον κοιμηθέντα Νικόδημο απέδωσαν ονομασία που μόνο ως περιπαιγμός μπορούσε να εκληφθεί, τον ονόμασαν επίσημα μητροπολίτη Έλους!
    Έλεος, Δεσποτάδες. Και μη πάτε στην κηδεία του, τάχα συμπονούντες. Ας μην παιχτεί κι αυτή η παράμετρος της υποκρισίας σας. Δεν το αποκαταστήσετε όσο ζούσε. Ειδικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος του υποσχέθηκε την αποκατάστασή του, για να πάρει τους ψήφους όσων συμπαθούσαν τον κοιμηθέντα Νικόδημο, και ύστερα «ούτε φωνή, ούτε ακρόαση».
    Αιώνια σου η μνήμη, Σεβασμιώτατε. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο Θεός να συγχωρήσει και τα δικά σου λάθη, που όπως φαίνεται από την συνέντευξη στον Παπαχρήσου, στην μακροχρόνια δοκιμασία σου τα συναισθάνθηκες και τα αναγνώρισες. Να εύχεσαι για τους «σταυρωτές» σου συν-επισκόπους, έστω ο θάνατός σου να γίνει αφορμή μετανοίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/4/13, 11:19 π.μ.

    Μπράβο στο ιστολόγιό σας που δεν έκανε "γαργάρα" το γεγονός της κοιμήσεως του μακαριστού Νικοδήμου σε αντίθεση με κάποια άλλα θρησκευτικά ιστολόγια που επέλεξαν τη σιωπή! ΝΤΡΟΠΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.